Dramatisch jaar voor de Iberische lynx met 21 verkeersdoden

door admin
Dramatisch jaar voor de Iberische lynx met 21 verkeersdoden

Mensen van het project Iberlince dat deels ook door de Europese Unie wordt gefinancierd noemen 2017 een dramatisch jaar voor het dier waarvan zij zo actief proberen te voorkomen dat het uitsterftt. De lynx staat op de rode lijst met bedreigde diersoorten van de Verenigde Naties. Toch gaat het relatief zo goed met de Iberische lynx in Spanje en Portugal dat er sinds er meer dan 300 in het wild levende exemplaren werden geteld het dier in 2016 van de lijst met ‘ernstig bedreigd’ naar de lijst ‘bedreigd’ is gegaan. Inmiddels zijn er ruim 400 in het wild levende lynxen in Spanje.

Dat er toch nog zoveel lynxen hun dood vonden op de Spaanse wegen is volgens de Spaanse afdeling van het Wereld Natuur Fonds (WWF) ’treurig na de hoopvolle daling’ van verkeersdoden onder de dieren in 2016. Toen kwamen er in totaal 16 lynxen om in het verkeer. 

Al is het jaar net begonnen, ook 2018 heeft al twee slachtoffers onder de lynxen geëist: een éénjarig mannetje werd op 7 januari overreden in de gemeente Torre del Campo in Jaén en een dag eerder kwam een ander jong mannetje om op de CM3200 in Ciudad Real. Dt werd bevestigd door mensen van Iberlince. 

Juweel van de Spaanse natuur

Het verkeer is zodoende de grootste dreiging voor ‘dit juweel van de Spaanse natuur’, aldus het WWF Spanje. De lynx heeft een groot territorium waardoor het vrijwel onmogelijk is dat delen van dat territorium niet worden gescheiden door wegen. Ondanks dat Iberlince en het WWF samenwerken met verschillende overheden om het verkeer te regelen, aangepaste oversteekplaatsen te maken en op andere manieren te trachten het aantal verkeersdoden onder de lynxen te verminderen, gaat dat dus toch nog niet goed. 

Het WWF Spanje is daarom een petitie gestart om van de Spaanse ministeries van Openbare Werken en Landbouw en Visserij te vragen de al goedgekeurde projecten in dit opzichten ook daadwerkelijk te starten. Daarbij verzoekt men om extra investeringen voor meer veilige overgangen en andere maatregelen die ervoor moeten zorgen dat lynxen veilig naar de overkant kunnen. Je kunt de petitie hier tekenen.

Lees ook: WWF: teveel lynxen doodgereden in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk