Belangrijk advies bij verkoop Spaanse woning

door admin
Belangrijk advies bij verkoop Spaanse woning

Allereerst dient u te bepalen wat u minimaal voor uw woning wilt ontvangen. Een goede verkoopprijs bepalen voor uw woning kan erg lastig zijn. In de Spaanse vastgoedmarkt zijn echter veel gespecialiseerde professionals aanwezig die u hierbij kunnen helpen. De prijs hangt natuurlijk af van factoren zoals de oppervlakte, het aantal kamers, de ligging ervan, de lasten die er nog op rusten en de staat waarin de woning zich bevindt.

De juiste presentatie van uw woning

Zodra u de prijs hebt bepaald waarvoor u de woning wilt verkopen, zult u uw huis moeten voorbereiden op de komst van potentiële kopers. Er kunnen nogal wat huisbezoeken voorafgaan aan een uiteindelijke deal. Ook voor dit onderdeel bestaan er professionals op de Spaanse huizenmarkt. Zij helpen u bij de best mogelijke presentatie van uw woning door de inrichting bijvoorbeeld neutraler te maken en overtollige details die de aandacht van de potentiële kopers wellicht af zullen leiden te verwijderen. Denk ook na of u uw woning gedeeltelijk of geheel gemeubileerd wilt verkopen of dat u voor de overdacht zelf al uw meubels en stoffering verwijdert.

Zorg dat u de juiste documenten op orde hebt

Verder is het uiterst belangrijk om al uw documenten op orde te hebben. Zodra de verkoopprijs met de koper is overeengekomen, zult u als verkoper de woning vrij van lasten moeten verkopen. Dus check goed eventuele achterstallige betalingen van belastingen of openstaande bedragen bij nutsvoorzieningen. In de regel zult u over de volgende documenten moeten beschikken:

  • Een kopie van het eigendomsbewijs van het Spaanse vastgoed
  • Energie-efficiëntiecertificaat
  • Certificaat van de Vereniging van Eigenaren waar het onroerend goed zich bevindt. Hierin wordt bevestigd dat de gewone en buitengewone bijdragen betaald zijn en er dus geen achterstallige betalingen zijn tot op de datum van de notariële koopakte
  • Bewijs dat er geen achterstallige betalingen zijn in de onroerende zaakbelasting (IBI)
  • Kopie van de Vergunning van eerste Bewoning als bewijs dat de woning of het complex is gebouwd in overeenstemming met de bouwvergunning en het uitvoeringsproject van de architect
  • Bij eventuele afwezigheid van de vergunning van eerste bewoning doordat de woning heel lang geleden is gebouwd of omdat de vergunning nooit is afgegeven, kan de kopende partij een door de bevoegde gemeenteraad afgegeven certificaat opvragen. Hierin wordt dan bevestigd dat er geen sanctieprocedure bestaat tegen de woning om deze in de originele staat te herstellen.

Annulering van een Spaanse hypotheek

Mocht er nog een hypotheek op de woning rusten, dan dient u deze door te halen bij het eigendomsregister.  Hiervoor is een vertegenwoordiger van de bank of financiële instelling die de lening heeft verstrekt ten overstaan van een notaris en een akte van doorhaling van de hypotheek ondertekenen. Voor dat moment dient u het openstaande bedrag te hebben afgelost.

Normaal gesproken worden de kosten en belastingen bij de aan- en verkoop van een eigendom betaald door de koper, met uitzondering van de gemeentelijke Plusvalia-belasting, die door de verkoper wordt betaald.

Als de verkoper niet-resident is in Spanje en zonder permanente vestiging, zal de kopende partij  3% inhouden van de verkoopprijs. Dit komt overeen met de inkomstenbelasting voor niet-residenten. Dit bedrag zal daarna door de verkoper worden gecompenseerd: ofwel moet hij nog bijbetalen ofwel ontvangt hij daarvan nog een bedrag terug.

Schakel de juiste professionals in

Wellicht lijkt het nu heel complex om uw woning in Spanje te verkopen. Dit valt uiteindelijk allemaal wel mee. Wel is het zeer raadzaam om de juiste professionals in te schakelen die zijn gespecialiseerd in dit soort zaken. Zo voorkomt u toekomstige verrassingen. Neem bij vragen over bovenstaande vrijblijvend contact op met Welex, uw advocatenkantoor in Spanje. Welex opereert vanuit Marbella en biedt zijn dienstverlening aan over heel Spanje. Bij Welex werken Nederlandstalige advocaten, juristen en economen die gespecialiseerd zijn in alle procedures die bij de aan- of verkoop van een woning in Spanje komen kijken.

Dit vind je misschien ook leuk