Geen live muziek meer in Santiago de Compostela

door admin
Geen live muziek meer in Santiago de Compostela

De nieuwe wet werd door de regionale regering met alleen stemmen van de PP ingevoerd zonder dat er met belangrijke spelers in de sector is overlegd. Naar schatting tweehonderd musici zullen door deze wet gedupeerd worden. Om van het aantal horecagelegenheden nog maar te zwijgen. Mensen uit de muziekindustrie noemen het de zoveelste aantal op de cultuur. De wet inzake openbare voorstellingen en recreatieve activiteiten gaat op 2 juli aanstaande in. Per die datum mogen – behalve zaken die over een specifieke vergunning voor ‘sala de conciertos’ beschikken- geen live muziek meer ten gehore brengen. Om een dergelijke vergunning te krijgen, moet een zaak voldoen aan talloze criteria die voor de gemiddelde bar, discotheek of pub niet te doen zijn. Veel van die gelegenheden die al live muziek hadden geprogrammeerd weten nu niet wat te doen, omdat ze het risico lopen op hoge boetes of zelfs sluiting.

De wet werd goedgekeurd door de politieke partij PP en zal vooral de stad Santiago de Compostela treffen. Dit is het culturele en recreatieve centrum van Galicië. Vreemd genoeg mogen horecagelegenheden wel opgenomen muziek afspelen en krijgen gemeenten in Galicië wel toestemming voor het organiseren van concerten en andere live-optredens op straat.

Ondernemers en de muzieksector tegen deze wet

De gemeente van Santiago de Compostela, andere gemeenten, ondernemers en musici zijn nooit door de regionale regering van Galicië op de hoogte gebracht van het feit dat de wet in de maak was en hebben hun ongenoegen geuit. Het bestuur van de vereniging van live muzikanten beweert dat deze wet de sector in één keer veertig jaar terug in de tijd zet. Deze vereniging vraagt er niet om dat het geluid harder mag of dat de uren waarop bands mogen optreden worden uitgebreid. Ze wil enkel dat artiesten kunnen blijven optreden in gelegenheden met een vergunning voor muziekversterking. Het gaat dan niet alleen om bands, maar ook flamenco-optredens, individuele pianisten en zangers of gitaristen mogen niet meer. 

De burgemeester van Santiago, Martiño Noriega stelt voor dat de wet zo wordt aangepast dat elke gemeente zelf de verschillende categorieën kan aanpassen aan de specifieke omstandigheden in die plaats en dat live-muziek als een cultureel goed wordt bestempeld. 

De vice-premier van de regionale regering, Alfonso Rueda gaf aan dat de zaak niet meer open is voor discussie en voegde daaraan toe dat de gemeente Santiago pas in actie kwam, nadat de zaak was beklonken. ‘Als een gemeenteraad niet weet hoe zijn werk te doen, is dat niet het probleem van de regionale regering’, voegde hij toe.  

Dit vind je misschien ook leuk