Verkeersboete in Spanje, wat nu?

door admin
Verkeersboete in Spanje, wat nu?

Door de verdergaande digitalisering en samenwerking binnen Europa tussen verschillende overheidsinstanties is het allang niet meer zo dat je nadat je in een ander land bent geflitst, vrolijk door kunt rijden, omdat de boete toch nooit in Nederland aankomt. Spanje werkt namelijk samen met de Nederlandse autoriteiten. In Spanje is de verkeersdienst Dirección General de Tráfico (DGT) verantwoordelijk voor de afhandeling van veel zaken waaronder snelheidsovertredingen.

Parkeerboetes en boetes voor te snel rijden

De meeste boetes die buitenlanders in Spanje ontvangen zijn boetes voor te snel rijden en parkeerboetes. Mensen hebben niet betaald in een zone waar dat wel moet of betaalden te weinig. Sommige gemeenten hebben wegsleepregelingen. Houdt er dan rekening mee dat je bovenop de parkeerboete ook een bedrag opgelegd kunt krijgen voor het wegslepen. Dit bedrag kan hoger uitvallen als je in een zwaardere auto rijdt. Parkeerovertredingen worden uitgegeven door gemeentes en kunnen dan ook aanzienlijk per gemeente verschillen. Voor deze boetes geldt niet dat je deze thuis in Nederland of België ontvangt. Vaak is er een regeling dat je de boete kunt annuleren door bij de betreffende betaalpaal binnen een specifiek tijdsbestek – vaak 24 uur – een bepaald bedrag te betalen. Dit is meestal niet meer dan een tientje.

Betalen van de verkeersboete in Spanje

Verkeersovertredingen zijn in Spanje ingedeeld in lichte, ernstige en zeer ernstige overtredingen. Is de boete niet ter plaatse betaald, dan kun je dat alsnog doen op een postkantoor, met een bankoverschrijving of via de website van DGT. Op de bekeuring staat hoe dat precies moet. Ben je het niet eens met de bekeuring, dan kun je binnen vijftien dagen bezwaar aantekenen. Het strafpuntensysteem dat Spanje hanteert geldt niet voor buitenlanders.

50% korting

Handig om te weten is de regel voor niet ernstige overtredingen in Spanje van DGT: betaal je direct of binnen twintig dagen, dan krijg je een korting van 50%. De politie kan je als buitenlander direct ter plekke boetes tot 300 euro laten betalen. Kun je dat niet dan de politie je om een waarborgsom vragen. Betaal je die niet, of kun je die niet betalen, dan kan de politie je auto in beslag nemen. De politie kan je ook naar je hotel of bank escorteren zodat je uiteindelijk alsnog de boete kunt betalen.

Als er 60 werkdagen voorbij zijn gegaan en je hebt nog geen officiële boete ontvangen (voor een overtreding waarvan de boete hoger is dan 300 euro) dan wordt de boete, als die later wel komt, ongeldig. Hoef je een boete niet ter plekke te betalen, dan kun je ervoor naar elk willekeurig postkantoor (oficina de orreos) om de boete per ‘giro postal’ de betalen. Ook kun je dit bij diverse banken doen of direct via de website van de verkeersdienst van DGT.

De hoogte van verschillende boetes in Spanje

De hieronder genoemde bedragen zijn indicaties. In de praktijk kunnen deze bedragen hoger of lager zijn afhankelijk van waar de verkeersovertreding plaatsvond en de omstandigheden waaronder de overtreding werd begaan.

Overschrijd je de maximumsnelheid dan is de boete 100 tot 500 euro, afhankelijk van het aantal kilometer per uur waarmee je de snelheid hebt overtreden. Is dat aantal heel hoog, dan kan een ontzegging van de rijbevoegdheid volgen. Bij ernstige snelheidsovertredingen kan een gevangenisstraf worden opgelegd.

Een boete voor rijden door rood licht is vanaf 200 euro en afhankelijk van de ernst van de overtreding kan een ontzegging van de rijbevoegdheid volgen van 1 tot 3 maanden.

Het overtreden van een inhaalverbod kan je vanaf 200 euro kosten. Eventueel ook een ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 tot 3 maanden.

Overschrijd je een doorgetrokken streep of verzuim je voorrang te verlenen dan geldt hetzelfde.

Rijden zonder veiligheidsgordel kost 200 euro als je daarop wordt betrapt.

Hetzelfde geldt voor gebruik van je mobiele telefoon als je aan het rijden bent. Heb je wel beide handen aan het stuur  door het gebruik van oortjes of een hoofdtelefoon, dan nog krijg je een boete van 200 euro, want dat mag niet.

Pas op met radarverkliksystemen en apps in Spanje: Word je daarop betrapt dan kan je dat een boete opleveren tot 6000 euro. Het bezit ervan alleen al wordt beboet met 3000 euro.

Sta je met pech langs de weg en heb je geen veiligheidshesje aan dan kun je een boete krijgen vanaf 200 euro.

Hetzelfde bedrag geldt voor het bedienen van navigatieapparatuur tijdens het rijden.

Het is mogelijk je geliefde schoeisel tijdens je vakantie, maar in Spanje is het verboden met slippers aan achter het stuur te gaan.

Alcohol en drugs

De in Spanje maximaal toegestane alcoholgraad voor bestuurders is 0,25 mg/l in de adem en maximum 0,5 g/l in het bloed. Je bent in Spanje verplicht een ademtest te laten afnemen als de politie of guardia civil je daarom verzoekt. Doe je dit niet dan krijg je een boete voor een zware overtreding tot 500 euro, je rijbewijs kan worden ingetrokken voor een periode tot zes maanden of je auto kan tijdelijk in beslag worden genomen. Test je positief en overschrijd je bovenstaande limieten krijg een boete van maximaal 601 euro opgelegd. Je riskeert bovendien intrekking van het rijbewijs voor een periode van 3 tot 6 maanden.

Met 0,60 mg/l in je adem (equivalent aan 1,2 g/l in je bloed) of meer bega je een strafrechtelijk delict en kan je een gevangenisstraf van 3 tot 6 maanden opgelegd worden of gemeenschapswerk van 31 tot 90 dagen en veel hogere boetes, daarbij wacht je mogelijk een intrekking van je rijbewijs voor 1 tot 4 jaar. Rijden onder invloed van drugs wordt beboet met 1000 euro en ontzegging van de rijbevoegdheid. Ook kan gevangenisstraf worden opgelegd afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Verkeersovertredingen in een huurauto?

Ben je op vakantie in Spanje en rijd je niet in je eigen auto, maar heb je er een gehuurd, dan komen boetes eerst terecht bij het betreffende verhuurbedrijf. De autoverhuurder is bij wet verplicht om de bestuurder van de auto op het moment van de overtreding te identificeren. Lukt dat niet, dan is het verhuurbedrijf aansprakelijk en moet de boete betalen. Om dit risico en de administratieve procedure met de Spaanse verkeersdienst goed af te handelen, brengen verhuurbedrijven aan de huurder van de auto een honorarium bovenop het boetebedrag in rekening.

Auto huren in Spanje?

Bovenstaand overzicht werd je aangeboden door autoverhuurbedrijf Helle Hollis. Ben je op bezoek in Málaga en heb je nog een auto nodig, of ben je van plan Málaga te bezoeken en zoek je nog een huurauto, neem dan eens een kijkje op de Nederlandstalige website van het van oorsprong Deense autoverhuurbedrijf Helle Hollis. Dit is gevestigd bij de luchthaven van Málaga en biedt een uitstekende en complete autoverhuurservice. Hier geen verborgen extra’s of gelonk met lage tarieven die bij nader inzien helemaal zo laag niet zijn. Het tarief dat je ziet, is ook hetgeen je krijgt. Helle Hollis beschikt over een snelle transferservice die je – wanneer je ook vliegt – snel van en naar de vertrek- of aankomsthal vervoert. De website is ook in het Nederlands en het personeel spreekt Engels en Duits.

Lees ook: Niet voor de hand liggende verkeersboetes in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk