De mooiste plekjes aan de Spaanse Costa Brava

door admin
De mooiste plekjes aan de Spaanse Costa Brava

De streek Baix Empordà ligt in de Catalaanse provincie Girona en is nog niet overspoeld door massatoerisme, heeft een relatief ongerepte kustlijn, een grotendeels verlaten binnenland met authentieke dorpjes. Naar deze kust en achterliggende streek wordt bovendien verwezen als de Spaanse Rivièra, vanwege het vleugje sjiek dat er nog hangt en te danken is aan gefortuneerde Catalanen die er door de jaren heen hun mooie vakantiehuizen lieten bouwen.

Langs de kust

De grillige Costa Brava tussen l’Escala in het noorden en Canyet de Mar in het zuiden vormt er de oostgrens van. Hier liggen populaire vakantiebestemmingen zoals l’Estartit, Palamós en Platja d’Aro. Voor wie deze plaatsen liever ontloopt, zijn Begur of de zuidelijker gelegen vissersdorpjes Llafranc, Tamariu en Calella de Palafrugell perfecte alternatieven. Met ongerepte natuur, restaurants die vooral gerechten uit de authentieke Catalaanse keuken serveren, heerlijke D.O. Empordà-wijnen en een wat chiquere sfeer dan in de bekende badplaatsen, heb je hier gegarandeerd een topvakantie.  

Begur

Begur ligt landinwaarts en biedt spectaculaire uitzichten over de Baai van Estartit vanuit de ruïnes van het kasteel dat nog uit de zeventiende eeuw dateert. Veel inwoners verlieten Begur in het begin van de negentiende eeuw om geld te verdienen in de Nieuwe Wereld. Van hum meegenomen fortuin bouwden ze jaren later prachtige huizen in Cubaanse koloniale stijl. Dit maakt het oord geliefd bij de rijkere Catalanen uit de omstreken die hier hun weekends en vakanties doorbrengen.

Langs deze kust liggen schitterende baaien met door pijnbomen bedekte rotsen die de beschutting vormen voor verscholen baaitjes. Vanuit Begur leiden twee routes naar de pittoreske vissersdorpjes Sa Riera en Sa Tuna. Hier hangt nog een authentieke sfeer omdat de vroegere vissershuisjes werden omgebouwd tot bescheiden vakantiehuizen.

Eveneens idyllisch zijn Tamariu, Llafranc en Calella de Palafrugell met hun chice vakantiewoningen voor de Catalaanse happy few die er genieten van betoverende uitzichten op de badplaatsen, de kustlijn en de zee. Het uitzicht vanaf de vuurtoren van Cap de Sant Sebastià is eveneens fraai.

Llafranc is de chicste van de drie genoemde kustplaatsen. Hier ligt een fijn strand, een gezellige jachthaven en de ruïnes van de dolmen van Can Mina dels Torrent op je te wachten.

Calella de Palafrugell biedt authentieke mediterrane architectuur en een van de belangrijkste botanische tuinen van Europa. Tamariu is de kleinste badplaats aan een azuurblauwe baai.

Middeleeuwse dorpjes in het binnenland

Wil je je dagen aan het strand afwisselen met interessante trips het binnenland in, dan is de Costa Brava ook een uitstekende vakantiebestemming. Baix Empordà heeft een sterk ruraal karakter  en is uitstekend geschikt om per fiets te verkennen. Maar een rondrit per auto door het heuvelachtige landschap waar het geel van de granen afwisselt met het groen van velden is ook prachtig.

Een tip om te bezoeken is Pals. Dit heeft een volledig gerestaureerd historisch centrum. Dit heet Barri del Pedró met een kerk uit de tiende eeuw en een klokketoren die het uitkijkpunt was van de Catalaanse schrijver Josep Plà.

Mogelijk nog schilderachtiger is Peratallada. Let wel, dit is autovrij en vrij toeristisch in de weekenden en in het hoogseizoen. Het middeleeuwse dorpsplein is omgeven van de smalle straatjes bedekt met klinkers, knusse restaurants en winkels waar lokale en ambachtelijke producten worden verkocht.

La Bisbal d’Empordà vormt het commerciële centrum van de streek. Hier is de keramiektraditie nog erg levendig en dit is terug te zien in de hoofdstraat Carrer de l’Aigüeta. Hier is het kleurrijke werk van alle plaatelijke pottenbakkers uitgestald.

In Monells, dat niet ver bij Bisbal d’Empordà vandaan ligt, is het vooral aan het einde van de dag gezellig op de terrassen in het dorpscentrum waar prachtige bogengalerijen het dorpsplein sieren. In Ullastret vind je de archeologische opgravingen van Ciutat Ibèrica d’Ullastret. Een van de belangrijkste overblijfselen uit de Iberische tijd. 

Dalí

Kunstliefhebbers komen in Baix Empordà ook aan hun trekken in Casa Museu Castell Gala Dalí in Pubol. Dit middeleeuwse kasteel met enorme verwilderde tuin werd in de jaren zestig van de vorige eeuw door de fameuze kunstenaar gekocht voor zijn muze en grote liefde Gala. Zij werd in 1982 in het kasteel begraven en het liefdespaleis ging in 1996 open voor publiek. Bezoekers hebben toegang tot alle vertrekken die zo zijn ingericht alsof het excentrieke echtpaar er nog steeds woont.

Accommodatie

Om de streek te verkennen kun je het beste met je eigen auto erheen reizen of vliegen op Girona en daar een auto huren. Het aantal campings in Spanje is minder uitgebreid dan dat in buurland Frankrijk, maar in Baix Empordà is er volop keuze. De meeste dorpjes in het binnenland beschikken over kleine boetiekhotels of pensions als je niet in grootschalige hotels aan de kust wilt verblijven. Een andere goede mogelijkheid is een vakantiehuis te kiezen uit het ruime aanbod aan vakantiehuizen Costa Brava. Het aanbod varieert van luxe woningen met uitzicht over de Middellandse Zee tot sfeervolle rurale huizen in het binnenland.  

Wat het weer betreft zijn de maanden mei, juni en september zijn het prettigst om aan de Costa Brava te verblijven. De gemiddelde temperatuur ligt dan tusen 21 en 25 graden. In juli en augustus is het er vaak een stuk warmer en is het vooral aan de kust erg druk. Dan vieren Fransen en de Spanjaarden zelf ook vakantie en velen trekken dan naar hun tweede woningen langs de Spaanse kust.

Dit vind je misschien ook leuk