Symposium in Nederland voor iedereen die zaken doet in of met Spanje

door admin
Symposium in Nederland voor iedereen die zaken doet in of met Spanje

Op het symposium Ondernemen in Spanje kunnen belangstellenden terecht voor interessante workshops, leerzame presentaties en netwerken onder het genot van Spaanse wijn en tapas. De thema’s die tijdens de workshops en presentaties aan bod komen zijn onder meer cultuur, regio’s, ondernemingsvormen, het Spaanse recht, waardeproposities, economie en onderhandelen. Er is uitgebreid tijd gereserveerd om na afloop vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen met de sprekers en met andere deelnemers aan het symposium.

Het Symposium Ondernemen in Spanje wordt gehouden in het Kasteel Amerongen (Utrecht) van 13 uur tot 18 uur.

Programma

13:00 uur: Ontvangst van de deelnemers en sprekers met een lichte lunch

13:30 uur: Aanvang plenair programma

–          Opening van het symposium door Joana Keur, voorzitter NSCH

–          Korte update van de Spaanse economie en politieke situatie

Recht en krom in Spanje –  Mr. Tjaard Gimbrère

Als je onderneemt in Spanje kun je te maken krijgen met het Spaans recht. Hoewel veel grondbeginselen ervan niet veel verschillen van die in Nederland, werkt een en ander in de praktijk erg anders. Oprichter en CEO van Gimbrère International Advocaten, Tjaard Gimbrère, praat de deelnemers van het symposium bij met een aantal sprekende voorbeelden. Met vijf vestigingen (twee in Nederland en drie in Spanje) is Gimbrère Advocaten al jarenlang de juridische partner van Nederlandse bedrijven die zakendoen in Spanje.

Beurzen in Spanje als oriëntatie instrument – Christie de Vrij

Het bezoeken van een beurs is vaak een uitstekende manier om je te oriënteren en kennis op te doen, producten te ‘sourcen’, te netwerken en eventuele partners te ontmoeten. In Spanje worden grote internationale beurzen gehouden op elk vakgebied, zoals MobileWorld, SmartCity en Alimentaria. MeetingSpain organiseert vakbeursreizen op maat om het maximale uit het beursbezoek van haar cliënten te halen of doet een oriëntatie vooraf en maakt afspraken. Christie de Vrij is eigenaar van MeetingSpain en Building on Events en organiseert al meer dan 20 jaar beurzen en congressen in diverse landen.

Subsidie voor elk goed exportidee! – Edwin Melchior

Bedrijven zijn vaak veel innovatiever dan ze denken. Vanuit de overheid is er veel ondersteuning voor innovativiteit in de vorm van subsidies voor productontwikkeling, marktverkenningen en export. Het ontbreekt de meeste ondernemers vaak aan tijd om hier gebruik van te maken, zeker omdat het vaak om omslachtige procedures gaat. Toch is er voor bijna elk goed exportidee subsidie te verkrijgen. Edwin Melchior is oprichter en partner van Holland Partners, subsidiespecialisten. 

14:30 uur Eerste ronde keuzeworkshops

Zaal 1:   Businesscultuur Spanje – Joana Keur

Spanje is al meer dan 40 jaar een democratie en al ruim 30 jaar lid van de Europese Unie. Is het daardoor ook een (West-) Europees land geworden waarmee we zaken kunnen doen zoals in Nederland? Joana Keur neemt u mee naar verschillende Spaanse regio’s en laat zien hoe de Spaanse zakenman/vrouw (nog steeds) te werk gaat en waarom het zo belangrijk is om inzicht te hebben in de regionale verschillen. Keur is al bijna 30 jaar directeur van het internationaal opererend CEDEO-erkend Haarlemse taal- en cultuurbureau Iber Lengua en heeft veel ervaring in zakendoen tussen de twee landen. Iber Lengua levert branche- en functiegerichte maatwerk cultuur- en taaltrainingen voor bedrijfsleven en overheid in de trainingscentra in Haarlem, Barcelona, Madrid en Extremadura en ‘in-company’ door heel Nederland.

Zaal 2:   Inkijk in de agrarische sector – Juanjo López López (workshop in het Engels)

Juanjo López López neemt de luisteraar mee met in het avontuur om in Spanje een AGF bedrijf te beginnen en te runnen en toont de voor-en nadelen en bijbehorende de valkuilen van beide zijden. Zijn bedrijf Looije Aguilas is een van oorsprong Nederlands familiebedrijf dat zich sinds de jaren 70 specialiseerde in de teelt van tomaten en sinds 1998 ook in Spanje (Murcia) is gevestigd met een eigen productiefaciliteit. Inmiddels beschikt het bedrijf over 3.500 vierkante meter aan productiefaciliteiten, 150 medewerkers en kan 12 miljoen kilo cherry tomaten per jaar verwerken.

Zaal 3:   Rondetafel 1 – Inge Kormelink

Inge Kormelink kanaliseert de vragen die leven onder de deelnemers en gaat op zoek naar vergelijkbare ervaringen in de groep. Uiteraard deelt zij ook haar eigen ervaringen en beantwoordt ze vragen. Inge Kormelink woont en werkt al bijna 20 jaar in Spanje en is professioneel actief bij zowel bij multinationals als bij startups in diverse Europese landen. Sinds oktober 2018 is Inge de CEO van Tambre kliniek in Madrid en behaalde al in haar eerste jaar aansprekende resultaten.

15:30 uur: Koffie break & networking

16:00 uur: Tweede ronde keuzeworkshops

Zaal 1:   Businesstopografie Spanje – Rob van Nes

De kaart van Spanje met zakelijke hotspots staat centraal in de presentatie van Rob van Nes. Net als in Nederland is er ook in Spanje een dominantie van activiteiten en industrieën in bepaalde regio’s. Rob gaat in op recente economische ontwikkelingen en de daaraan gekoppelde kansen en bedreigingen. Rob van Nes al bijna 20 jaar actief in Spanje. Hij is (non-executive) statutair directeur van de Spaanse vestiging van een aantal multinationale Nederlandse bedrijven, was enkele jaren interim CEO van bedrijven in onder meer Baskenland en Andalucia, opende namens opdrachtgevers winkels in diverse Spaanse steden, begeleidt bedrijven bij marktentree en bedrijfsoprichting en weet, samen met zijn partners in Iber Business Group, investeerders en bedrijven aan elkaar te koppelen.

Zaal 2:   Een eigen bedrijf in Spanje – Barbara Ingenbleek

Je eigen bedrijf in Spanje, maar in welke vorm? Een S.A., een S.L., een ‘sucursal’ of verkoopkantoor? Alle varianten hebben voor- en nadelen en het later omzetten van de juridische vorm kan een tijdrovende en kostbare klus zijn. Barbara Ingenbleek legt uit hoe een oprichting van verschillende juridische vormen in zijn werk gaat. Ze is partner van Euro Economics en directeur van het in 2004 opgerichte kantoor Euro Economics Marbella. Euro Economics bevindt zich in het kwaliteitssegment van aan- en verkoopbegeleidingen, verzorgt (vastgoed)transacties waarbij buitenlandse partijen betrokken zijn en heeft een uitgebreide dienstverlening.

Zaal 3:   Rondetafel 2 – Tako Hofstra

Tijdens de rondetafel kanaliseert Tako Hofstra de vragen die leven onder de deelnemers en gaat op hij zoek naar vergelijkbare ervaringen in de groep en deelt zijn eigen ervaringen. Tako Hofstra is een ondernemer pur sang en houdt van pionieren. Hij helpt bedrijven met het opzetten van nieuwe business in vele nationale en internationale branches. Hij heeft zich gekwalificeerd in de methode van Profile Dynamics, een hulpmiddel om andere mensen en culturen te begrijpen. Zijn Spaanse onderneming heet VierHetLeven, refererend aan zijn passies voor Spanje en voor ondernemen.

17:00 uur Afsluiting en netwerkborrel met proeverij Spaanse wijnen

Het Symposium Ondernemen in Spanje is mede mogelijk gemaakt door Iber Lengua, Iber Business Group Nederland, MeetingSpain, Gimbrère International Advocaten en Euro Economics. 

De bijdrage voor deelname aan het Symposium Ondernemen in Spanje bedraagt € 175 ex.btw, inclusief lunch en uitgebreide netwerkborrel. Bedrijfsleden en partners van het Nederlands-Spaans centrum voor Handelspartners hebben gratis toegang tot het symposium. Voor meer informatie en aanmelden klik hier.

Dit vind je misschien ook leuk