10 Manieren om verhuurfraude in Spanje te voorkomen

door admin
10 Manieren om verhuurfraude in Spanje te voorkomen

Volgens de Spaanse politie neemt het aantal misdrijven gerelateerd aan vakantieverhuur toe in het land. De meest gangbare frauduleuze praktijken vinden plaats bij het doen van een aanbetaling, door via phishing persoonlijke informatie af te troggelen of door het introduceren van ‘malware’ via een link waarmee toegang wordt verkregen tot de computer van de gebruiker en dus tot gevoelige informatie zoals pincodes of wachtwoorden.

De Spaanse consumentenbond (Organización de Consumidores y Usuarios, OCU) zette tien tips op een rij om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van verhuurfraude in Spanje. Lees deze door en voorkom dat je vakantie door een oplichter in het water valt.  

  1. Vergelijk altijd prijzen en huurvoorwaarden op verschillende websites. Lage prijzen gaan vaak samen met minder flexibiliteit en slechtere voorwaarden. Laat je niet verleiden met fraaie foto’s en zeer goedkope prijzen – die zijn in het hoogseizoen écht uitzonderlijk.
  2. Lees altijd de voorwaarden door en de aanbevelingen van de verhuurplatforms en check of de foto’s van de woning voorzien zijn van een watermerk met het logo van de agent.
  3. Blijf altijd via het platform communiceren met de verhuurders van het vakantieverblijf in Spanje, liefst via een vast telefoonnummer en betaal nooit geld buiten het platform of de app om. Vraag vóór je iets betaalt ter verificatie om een bankafschrift van de verhuurder. Volgens OCU ben je als verhuurder alle garanties kwijt, zodra je het verhuurplatform als tussenpersoon omzeilt door direct contact op te nemen met een verhuurder. Het verhuurplatform kan dan niet meer aansprakelijk worden gesteld.
  4. Controleer de authenticiteit van de advertentielisting via andere bronnen zoals commentaren van andere gebruikers, check de locatie ervan op Google Maps of vergelijkbare applicaties, vraag aan de eigenaar naar specifieke diensten in de omgeving van de woning, zoals restaurants en dingen om te doen en vraag om referenties. Wees op je hoede als de informatie die je ontvangt te vaag blijft.
  5. Betaal via veilige middelen waarin het verhuurplatform voorziet, dus via credit card, Paypal of middels een bankoverschrijving naar een bekende, geregistreerde bank. Controleer in het laatste geval altijd dat de rekeninghouder dezelfde is als de eigenaar van de woning die je wilt huren.
  6. Mocht je besluiten om direct van een individuele woningeigenaar te huren, neem dan altijd voordat je een betaling doet of een contract ondertekent contact op met de adverteerder, zo mogelijk per telefoon, om de identiteit van de verhuurder te controleren en eventuele twijfels daarover op te helderen.
  7. Betaal nooit de volledige huur vooruit en probeer het bedrag voor de aanbetaling zo laag mogelijk te houden. De rest betaal je bij aankomst, zodra je gezien hebt dat alles in orde is.
  8. Als er om een borg wordt verzocht, zorg dan dat je dit duidelijk vermeld op de bankoverschrijving en dat het gaat om een bedrag dat terug moet worden betaald. Houd altijd een kopie van de betaling van de borg bij je. In het ideale geval dien je te beschikken over een inventarislijst waarop alle objecten omschreven staan die in het appartement of de woning aanwezig zijn en in welke staat deze zich bevinden. Controleer dit voor je het contract ondertekent.
  9. Controleer altijd of je te maken hebt met een originele website. Kopieën van websites zijn tegenwoordig zo gemaakt, maar vaak zijn die te herkennen aan afwezige contactinformatie, vage url’s, inactieve sociale media-accounts en veel taalfouten als gevolg van dat er gebruik is gemaakt van vertaaltools op internet.
  10. Zodra je het vermoeden hebt dat je slachtoffer van fraude bent geworden, geef dit door aan het verhuurplatform zelf, zodat de advertentie daar verwijderd kan worden, en geef je situatie aan bij de Spaanse nationale politie of bij de afdeling internetfraude van de Guardia Civil.

 

Heb je nog vragen over verhuurfraude of ben je er slachtoffer van geworden, neem dan gerust voor meer informatie contact op met Gimbrère International Advocaten met kantoren in Barcelona, Madrid, Marbella en in Nederland in Breda en Amsterdam. De ervaren advocaten en adviseurs van Gimbrère zijn twee- of meertalig en kennen lokale wetten en normen in Spanje. Zij hebben kennis van het Nederlands- én Spaans recht. Dit varieert van contractrecht tot erfrecht en strafrecht.

Dit vind je misschien ook leuk