Regering Baskenland wil belasting op junkfood verhogen

door admin
Regering Baskenland wil belasting op junkfood verhogen

De regioregering van Baskenland gaat de strijd aan met obesitas bij kinderen. Het regionale Ministerie van Gezondheid wil de belasting verhogen op ongezonde voeding; voornamelijk de voedingsmiddelen die veel suiker, zout en vet bevatten. Deze maatregel is onderdeel van de nieuwe SANO-strategie van de deelregering waar het commitment van andere Baskische organisaties wordt gevraagd om samen te strijden tegen overgewicht bij alle Baskische kinderen onder de achttien jaar.

Het plan voor het verhogen van de belastingen op ongezond voedsel staat nog in de kinderschoenen en alle details en de manier waarop deze maatregel zal worden uitgevoerd moeten nog verder worden uitgewerkt.

SANO-strategie moet gedrag van Baskische kinderen veranderen

De Minister van Gezondheid van Baskenland presenteerde de SANO-strategie afgelopen dinsdag voor de deelregering waarbij hij zijn verhaal begon met de woorden: “Het kan niet zo zijn dat een donut goedkoper is dan een appel.” De volledige strategie bestaat uit achttien projecten en dertig maatregelen waarvan sommige al een aantal jaren worden uitgevoerd. De maatregelen zijn gericht op het veranderen van het gedrag en de gewoonte van kinderen om sneller te grijpen naar ongezonde voeding en het bevorderen van gezonde voeding binnen het gezin en op school waardoor ze als volwassenen ook gezondere keuzes maken.

Focus op vijf sectoren in Baskenland

De strategie van het Ministerie richt zich op vijf belangrijke sectoren: het gezin, de school, de gemeenschap, de gezondheidszorg en de particuliere sector. Het Ministerie zal binnen de SANO-strategie extra campagnes lanceren ten behoeve van gezond eten en meer bewegen. Een van de acties is om te zorgen voor meer beweging op school en het plan is om het aantal uren sport op school te verhogen naar drie uur per week.

Andere maatregelen binnen SANO-strategie

Het Ministerie maakt zich hard om een gemeenschappelijk orgaan op te richten tussen de regering van Baskenland en de gemeentes van Bilbao, Vitoria en San Sebastián om gezonde voeding en voldoende beweging bij de jeugd te promoten. Vanaf januari zullen vertegenwoordigers van afdelingen kindergeneeskunde van diverse ziekenhuizen en eerstelijns zorgfaciliteiten naar verwachting een nieuwe app lanceren die ouders en jongeren kunnen gebruiken als ondersteuning bij de behandeling van obesitas.

Scholen dragen hun steentje bij door het verwijderen van de snackautomaten op scholen in Baskenland. Deze en meer acties moeten ervoor zorgen dat jongeren onder de achttien jaar binnen drie jaar tijd – dus voor oktober 2022 – dagelijks hun portie groente en fruit binnenkrijgen, ze allemaal minimaal zeven uur per week lichaamsbeweging krijgen en alle gemeenteraden een plan hebben om overgewicht bij kinderen te voorkomen.

34,2 procent van de Baskische kinderen tussen de 6 en 9 jaar hebben last van overgewicht of obesitas. Ook blijkt dat 5,6 procent van de jongens en 7,9 procent van de meisjes in de leeftijd tussen 7 en 14 jaar helemaal niet doet aan enige vorm van lichaamsbeweging.

Dit vind je misschien ook leuk