Verhuizen naar Spanje: 7 praktische zaken om te regelen

door admin
Verhuizen naar Spanje: 7 praktische zaken om te regelen

Wij zetten er hier een aantal voor je op een rijtje.

Documenten laten vertalen

Ben je getrouwd en wil je verhuizen naar Spanje, dan moet je je huwelijksakte laten vertalen. Wil je gaan werken in Spanje, dan kun je het beste je diploma’s en cijferlijsten laten vertalen, evenals je CV en een eventuele sollicitatiebrief. Is er sprake van een bijzondere medische situatie bij jou of een ander gezinslid, laat dan een medische verklaring van de arts vertalen. Hiervoor kun je gebruik maken van de Spaanse vertalers van Fairlingo.

Woonruimte regelen

Uiteraard heb je woonruimte nodig in Spanje. Het is verstandig om daarbij goed na te denken over hoe je dit wilt aanpakken. Het zou een wijze keuze zijn om eerst in een huurwoning te gaan zitten en ter plekke je opties te overwegen voor het kopen of bouwen van een huis. Houd er rekening mee dat zaken anders geregeld zijn in Spanje dan je wellicht gewend bent in Nederland. Houd er ook rekening mee wanneer je een geschakelde woning betrekt, dat de muren in Spanje vaak dunner zijn dan in Nederland en de Spanjaarden wat meer geluid produceren dan de gemiddelde Nederlandse buren.

Bankrekening openen

Als je zeker weet dat je voor lange tijd in Spanje blijft wonen, dan is het praktisch om daar ook een bankrekening te openen. Internationaal bankverkeer is gelukkig eenvoudiger geworden, maar je zult ook ter plekke belastingen moeten betalen. Als je inkomen wilt ontvangen van een bedrijf in Spanje, móet je zelfs een Spaanse bankrekening hebben.

Registreren bij de belastingdienst

Als je meer 183 dagen in Spanje gaat wonen of inkomen krijgt uit werkzaamheden in Spanje, moet je je registreren bij de Spaanse belastingdienst. Dit kun je bij het dichtstbijzijnde kantoor van de belastingdienst gedaan worden. Voldoe je niet aan je registratieplicht, dan kun je een boete verwachten.

Inschrijven bij de gemeente

Wanneer je naar Spanje verhuist, moet je je uitschrijven bij de gemeente waarin je nu woont. Vervolgens moet je ook inschrijven bij de gemeente in Spanje waar je gaat wonen. Met je paspoort en het huur- of koopcontract van je nieuwe woning kun je je in het lokale gemeentehuis inschrijven als nieuwe inwoner. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Zorgverzekering regelen

Wanneer je geen inwoner van Nederland meer bent, geldt je zorgverzekering in de meeste gevallen niet voor je nieuwe land van residentie. Je moet daarom je zorgverzekering in Nederland opzeggen en in Spanje een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

Auto invoeren

Als je je auto wilt meenemen naar je nieuwe woonadres, moet je de auto officieel invoeren in Spanje. Daar komt nogal wat bij kijken. Eerst moet je auto worden uitgeschreven in Nederland. Als je in Spanje bent aangekomen, moet je je eerst bij je gemeente inschrijven en een NIE-nummer aanvragen. Dan moet je een technische beschrijving laten maken door een Spaanse ingenieur. Vervolgens moet de auto gekeurd worden bij een ITV garage. Hierbij blijf je in de auto zitten terwijl de auto wordt gekeurd. Na goedkeuring kun je twee dagen later je papieren en een sticker als bewijs ophalen. De gemeente berekent de wegenbelasting per jaar. Met een document van de gemeente moet je naar de bank om de wegenbelasting te betalen. Vervolgens ga je weer terug naar het gemeentehuis voor een bewijs van betaling. Met dit bewijs, je NIE-nummer en de papieren van ITV ga je naar de belastingdienst om de invoerbelasting te laten berekenen. Deze dien je weer bij de bank betalen. Van de belastingdienst krijg je vervolgens een bewijs dat je de invoerbelasting hebt betaald. Met alle officiële documenten kun je bij de ‘Jefatura Provincial de Trafico’ het permanente Spaanse kentekenbewijs aanvragen. Met je permanente Spaanse kentekenbewijs kun je een autoverzekering afsluiten. Reken op totale kosten van zeker enkele honderden euro’s. Er zijn ook adviesbureau’s (gestorías) die dit voor je kunnen doen.

Dit vind je misschien ook leuk