Met wat voor kosten krijg je te maken als je een huis koopt in Spanje?

door admin
Met wat voor kosten krijg je te maken als je een huis koopt in Spanje?

Spaans leren is één van de dingen die het dagelijks leven gemakkelijker zullen maken. Daarnaast zijn er nog veel andere factoren waarmee je rekening dient te houden. Als je een stuk grond of huis wilt kopen in Spanje, dan heb je te maken met de Spaanse wetgeving en de fiscus. Het is verstandig om hier deskundige hulp bij in te schakelen. Iemand met ervaring in Spanje en een goede kennis van de Spaanse wetgeving kan ervoor zorgen dat je een veilige aankoop doet, goed op de hoogte bent van de fiscale consequenties ervan en bent voorbereid op andere praktische zaken die van belang zijn. Als je dan de woning hebt gekocht, duiken er weer andere verplichtingen op. In dit artikel geeft OTIS Advocaten Spanje een overzicht.

Tijdens de koop

In Spanje betaalt de verkoper zowel bij bestaande bouw als bij nieuwbouw de makelaarskosten. Houdt wel rekening met de kosten koper. Deze zijn in totaal circa 14 procent van de aankoopprijs. De overdrachtsbelasting neemt hiervan het grootste gedeelte in beslag. Deze is 8 tot 10 procent van de aankoopsom bij bestaande bouw, en bij nieuwbouw geldt er 10 procent BTW over de aankoopsom (i.p.v. overdrachtsbelasting).

De inschrijving bij het eigendomsregister (registro de la propiedad) van jouw nieuwe woning kost circa 0,3 tot 0,7 procent van de aankoopsom.

Notariskosten bedragen 0,6 tot 1 procent van de waarde van de woning. Bij  nieuwbouw komt er 1 procent zegelrecht bij.

Advocaatkosten bedragen meestal een vast percentage van de aankoopsom. Doorgaans gaat het om 1 tot 2 procent.

 

Na aankoop

Is de koop beklonken en heeft de champagne rijkelijk gevloeid, dan doemen er andere kosten op:

De onroerendezaakbelasting (Impuesto Sobre Bienes Inmuebles), in Spanje vaak aangeduid met IBI, wordt bepaald door de gemeente waar de woning zich bevindt. Deze varieert van 0,3 tot 0,6 procent van de kadastrale waarde van de woning.

Ben je niet-resident in Spanje met een woning in het land, dan ben je belastingplichtig voor de inkomstenbelasting, ook al verhuur je je woning niet. Dit huurwaardeforfait wordt geheven over 1,1 procent van de kadastrale waarde van de woning. Dit is 2 procent als de woning sinds 1994 niet meer is herzien. Over dit toegerekende ‘inkomen’ wordt vervolgens 19 procent belasting geheven. Voor niet-EU-residenten is dat 24 procent.

Andere kosten

Als je woning onderdeel uitmaakt van een gebouw of urbanisatie dan moet je bijdrage voor de Vereniging van Eigenaren (¨comunidad de propietarios¨) betalen. Dat is een bijdrage aan het onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes zoals zwembaden, tennisbanen, tuinen, trappenhuizen en algemene schoonmaakkosten. De hoogte van de maandelijkse bijdrage per woning wordt jaarlijks bepaald door de Vereniging van Eigenaren en is veelal gebaseerd op het aantal vierkante meters van je woning en de aanwezige gemeenschappelijke voorzieningen.

Voorts dien je als eigenaar van een Spaanse woning reinigingsbelasting (¨basura¨) te betalen voor het ophalen van huisvuil etc. De hoogte hiervan varieert per gemeente.

Tweetalige adviseurs in Nederland en Spanje

De gespecialiseerde advocaten van OTIS Advocaten in Spanje kennen de huizenmarkt van binnen en buiten en kunnen je zodoende uitstekend adviseren bij de zoektocht naar een koop- of huurwoning in Spanje. OTIS Advocaten helpt u op zowel juridisch, fiscaal als praktisch vlak. Zo controleren de advocaten van OTIS onder meer het eigendom, eventuele beperkte rechten die op de woning rusten en de verkopende partij, en helpen bij het regelen van praktische zaken zoals de aanvraag van een NIE en het openen van een Spaanse bankrekening. Ook worden de juridische documenten zoals de voorlopige koopovereenkomst en de notariële akte voor u gecontroleerd. Daarnaast zijn ze je van dienst bij ingewikkeldere aankopen zoals een nieuwbouwwoning. De hulp van het tweetalige advocatenkantoor stopt echter niet bij het tekenen van een koopcontract. Ook in het natraject kun je op hen rekenen, zoals bij het omzetten van de nutsvoorzieningen en het regelen van de jaarlijkse belastingaangifte in Spanje. De kantoren van OTIS Advocaten Spanje kunnen ten slotte ook fungeren als fiscaal postadres.

Dit vind je misschien ook leuk