Nalatenschapsbegeleiding in Spanje

door admin
Nalatenschapsbegeleiding in Spanje

Bij het goed nalaten van je bezit en vermogen komt nogal wat kijken en het uitpluizen van ingewikkelde zaken is niet iets waarop je zit te wachten als je om een overledene rouwt. Helemaal ingewikkeld kan het worden als er sprake is van een ander land en andere taal. De Spaanse wetgeving verschilt sterk van de Nederlandse. Dat is goed om te weten wanneer je in Spanje woont, gaat wonen en daar getrouwd bent of wilt trouwen of kinderen hebt of wilt krijgen. Het hebben van bezittingen in Spanje kan de planning rond je nalatenschap in Spanje nog gecompliceerder maken.

Hoewel binnen het Spaanse erfrecht de nalatenschap die van belang is bij overlijden wordt geregeld en de Spaanse wet een verdelingsregeling kent, kun je tot op zekere hoogte je nalatenschap in een testament regelen. En een erfenis regelen is zo gedetailleerd mogelijk anticiperen. Want pas achteraf weet je of het allemaal goed is gedaan.

Erfbelasting

Een ander belangrijk aspect is dat nabestaanden te maken krijgen met een erfbelasting (Impuesto de Sucesiones). Dat kan zowel een Spaanse als een Nederlandse erfbelasting zijn. Die verschilt in hoogte afhankelijk van de volgende situaties: De overledene met een Nederlandse nationaliteit woont in Nederland en heeft bezit in Spanje; De overledene is resident in Spanje, maar nog geen tien jaar weg uit Nederland en heeft bezit in Spanje en/of Nederland óf de overledene is resident in Spanje, heeft daar en/of in Nederland bezit en is al langer dan tien jaar weg uit Nederland.

Afhankelijk van hoe de nalatenschap is geregeld kan de erfbelasting voor een eventuele langstlevende echtgenoot of de kinderen flink worden beperkt. Dat is van belang omdat de Spaanse belastingdienst na een overlijden erg snel kan zijn met het opeisen van de erfbelasting. Zeker als er een of meerdere woningen in de nalatenschap zijn opgenomen, gaat het vaak om hoge bedragen die niet iedereen zomaar op kan hoesten. Daarbij moet in een dergelijk geval in Spanje nog een gemeentelijke meerwaardebelasting (Plusvalía Municipal) worden betaald. Omdat de autonome regio’s de bevoegdheid hebben de erfbelasting te regelen, kan de hoogte ervan per regio flink verschillen.

Deskundig advies in eigen taal

Resumerend zijn belangrijke vragen na het overlijden onder meer: waar de bezittingen gelegen zijn; waar de kinderen of andere erfgenamen wonen; waar de overledene officieel woonachtig was en hoe lang etc. Bij de afwikkeling van een gecompliceerde nalatenschap is het prettig als je kunt rekenen op een deskundige partij die je in eigen taal kan informeren en adviseren. Zo’n deskundige partij is OTIS Advocaten Spanje met vestigingen in Breda, Barcelona, Madrid en Marbella.

De erfrechtspecialisten van OTIS Advocaten kunnen je vertellen wat je moet doen in Spanje bij een sterfgeval in de familie. Ook kunnen zij je informeren over het regelen van je nalatenschap in Spanje en je helpen bij het opmaken van een testament in Spanje. Ben je zelf erfgenaam en wil je weten wat je rechten zijn? Ook dan kun je bij OTIS Advocaten terecht. Bij OTIS Advocaten vind je antwoorden op lastige vragen in een vaak emotionele periode. Neem vrijblijvend contact op met OTIS Advocaten Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk