Hoe helpt Spanje zzp’ers en mkb’s door de coronacrisis heen?

door admin
Hoe helpt Spanje zzp'ers en mkb's door de coronacrisis heen?

Van die zelfstandigen werkt 11,5 procent in de landbouw, 4,4 procent in de industrie, 10,9 procent in de bouw en 73 procent in de dienstensector. Het is de meest kwetsbare groep werkenden nu als gevolg van de coronacrisis de noodtoestand is uitgeroepen en het grootste deel van alle zelfstandigen nu thuis zit. Velen hebben doorgaans weinig vet op de botten en worden dus hard geraakt als er ruim een maand niet meer gewerkt kan worden.

Bankwezen

De Spaanse banken hebben een bedrag van 70 miljard euro aan kredieten vooropgezet voor het bovengenoemde collectief. Ook zijn er grote bedrijven die facturen gespreid laten betalen of hun de betalingsvoorwaarden aanpassen om ondernemers extra lucht te geven.

Overheidshulp

De overheid schiet zzp’ers ook te hulp. Allereerst is er voor autónomos een ‘prestación extraordinaria de autónomos’ in het leven geroepen. Elke zelfstandige die als zodanig bij de Seguridad Social staat ingeschreven en zijn bedrijf heeft moeten sluiten door de noodtoestand of de inkomsten met 75 procent heeft zien verminderen ten opzichte van het maandelijks gemiddelde van het voorgaande kwartaal komt hiervoor in aanmerking. Ook ongeacht de periode waarin iemand ingeschreven staat. Alleen ingeschreven staan is voldoende en bij zijn met de premiebetalingen.

Let wel dat de buitengewone lening ook is voor wie op het moment dat de noodtoestand werd afgekondigd achterstallige premiebetalingen had aan de Seguridad Social. In dat geval krijgt de ondernemer pas de uitkering als hij de achterstallige betalingen binnen 30 dagen heeft voldaan.

Zelfstandigen met personeel

Ook zelfstandigen met personeel komen in aanmerking voor de buitengewone lening. Mits ze onder de regelingen van de noodtoestand hun zaak hebben moeten sluiten of hun inkomsten sindsdien met 75 procent hebben zien dalen. Zij kunnen hun personeel tijdelijk ontslaan op basis van de ERTE-regeling en dan de lening aanvragen.

Mensen die de buitengewone uitkering ontvangen hoeven die maand niet hun premie aan de Seguridad Social af te dragen.

Wie nog wel zijn dienstverlening kan voortzetten maar in de huidige omstandigheden toch veel minder verdient, zoals taxichauffeurs, komt ook in aanmerking voor de buitengewone lening als aangetoond kan worden dat de inkomsten met minstens 75 procent zijn gedaald. Ondanks dat ze de lening ontvangen, mogen ze gewoon doorwerken.

Welk bedrag?

De buitengewone uitkering bedraagt 70 procent van de ‘base reguladora’, dat betekent dat de meeste zelfstandigen die het basisbedrag van 286 euro per maand betalen voor een ‘base reguladora’ van 1.000 euro, kunnen rekenen op ongeveer 700 euro netto per maand.

Als iemand niet gedurende minimaal 12 maanden premies heeft betaald aan de Seguridad Social dan bedraagt de uitkering 70 procent van de ‘base mínima’ en komt dan neer op circa 665 euro.

Hoelang een uitkering?

De uitkering is in eerste instantie voor één maand, maar bij verlenging van de noodtoestand geldt als einddatum de laatste dag van de maand waarin de noodtoestand uiteindelijk wordt ingetrokken.

De tijd waarin zelfstandigen de lening ontvangen geldt als gewone tijd waarin ze hun premies hebben betaald en zal dus niet van invloed zijn op toekomstige uitkeringen na beëindiging van de activiteit.

Zelfstandigen hebben vanaf 18 maart de uitkering kunnen aanvragen.

Hulp voor mkb

Hoe schiet de overheid kleine en middelgrote bedrijven te hulp? Zij kunnen gedurende zes maanden uitstel van belastingbetalingen (IRPF, IVA-afdrachten of afbetalingsregelingen) krijgen. Dit uitstel geldt ook voor autónomos. Alleen mkb’s van wie de omzet niet groter is dan 6,01 miljoen euro in 2019 komen voor uitstel van belastingbetalingen in aanmerking. Het totale bedrag aan schuld bij de belastingdienst dat met het uitstel wordt opgebouwd mag niet hoger zijn dan 30.000 euro. Is het hoger, dan moeten er enige financiële garanties worden geboden.

Het uitstel van betaling zoals hierboven omschreven moet aangevraagd worden bij de Spaanse belastingdienst Agencia Tributaria via de website AEAT. Kies voor de optie ‘aplazamiento y fraccionamiento de deuda’ in het menu ‘Trámites destacados’.

Om het thuiswerken te stimuleren heeft de overheid een financiering beschikbaar gesteld tot 200 miljoen euro via het Instituto de Crédito Oficial. Mkb’s die hun personeel thuis moeten laten werken en die het aan de technologische middelen ontbreekt kunnen hiervoor in aanmerking komen om computers en laptops aan te schaffen of te leasen.

Voor mkb’s die producten exporteren is 2 miljoen euro beschikbaar gesteld om kredieten te verstrekken om te voorkomen dat er liquiditeitsproblemen ontstaan door de coronacrisis.

Tijdelijk ontslag ERTE

Voor alle bedrijven, dus mkb’s en grote ondernemingen geldt dat ze in aanmerking kunnen komen voor de tijdelijke ontslagregeling ERTE. Ze kunnen hun personeel, of een gedeelte daarvan, tijdelijk ontslaan óf ze kunnen hun personeel, of een gedeelte daarvan, een tijdelijke arbeidstijdverkorting geven. Werknemers komen dan in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering ongeacht de periode dat ze hebben gewerkt, en dus premie hebben afgedragen. Als de coronacrisis voorbij is hebben ze recht om terug te keren naar hun baan. Het gaat hier om bedragen van 1.098 voor mensen zonder kinderen, 1.298 voor mensen met één kind en 1.422 voor wie twee kinderen heeft.

De regering verwacht de eerste uitkeringen medio april uit te kunnen betalen. Vanzelfsprekend alleen aan wie die met succes en alle benodigde documentatie in maart al heeft aangevraagd.

Waar aanvragen?

Om toegang te krijgen tot deze nieuwe uitkering, moet de begunstigde naar het gebruikelijke kantoor gaan van de instelling waar de sociale premies aan worden afgedragen. Dat SEPE als het maandbedrag wordt betaald aan het Instituto Nacional de Seguridad Social (INSS). Omdat het voor velen die in Spanje werkzaam zijn een helse taak is om zich door het bureaucratische taalgebruik in het Spaans heen te worstelen is het raadzaam contact op te nemen met een ‘gestor’, een boekhoudkantoor. Zeker in de kustgebieden zijn er talloze kantoren die je in diverse talen, waaronder Nederlands, kunnen helpen. De Nederlandssprekende accountants en boekhouders van Welex in Marbella staan u graag bij.

Dit vind je misschien ook leuk