Vithas-ziekenhuizen veilig voor patiënten onafhankelijk van het coravirus

door admin
Vithas-ziekenhuizen veilig voor patiënten onafhankelijk van het coravirus

 

 

In de Zuid-Spaanse regio zijn de belangrijke ziekenhuizen Vithas Xanit International in Benalmádena en Vithas Málaga Parque San Antonio gevestigd. Ondanks het feit dat het aantal coronabesmettingen aan het dalen is en de pandemie in de regio Andalusië wat ziekenhuiscapaciteit betreft voortdurend onder controle is geweest, heeft Mengíbar een belangrijke boodschap. Ze wil met klem benadrukken dat iedereen met klachten van welke aard dan ook veilig naar de ziekenhuizen van Vithas kan komen. Ook wanneer die klachten aan het Coronavirus gerelateerd zijn.

Zorgelijke ontwikkeling

Mengíbar zegt dit naar aanleiding van een opvallende en zorgelijke ontwikkeling die specialisten in de Vithas ziekenhuizen hebben waargenomen de laatste weken. ‘Zij zien patiënten met andere klachten die pas in vergevorderde stadia van urgentie naar het ziekenhuis komen, bijvoorbeeld met zeer ver geëvolueerde hartinfarcten. Het lijkt erop dat mensen bang zijn om naar het ziekenhuis te gaan. Daarom wil ik benadrukken dat wij in al onze ziekenhuizen volledig zijn voorbereid om zowel ‘gewone patiënten’ als patiënten met (mogelijk) het Coronavirus te behandelen en de juiste zorg te bieden zonder risico. Onze artsen, specialisten en het verplegend personeel beschikken over het juiste beschermingsmateriaal en alle aan Corona gerelateerde patiënten zijn volledig gescheiden van patiënten met ‘normale’ klachten. Het kan levensbedreigend zijn om je met klachten te laat tot de spoedeisende hulp te wenden.’

Veilige omgeving

Mengíbar legt uit dat al vanaf het begin van de gezondheidscrisis rond het Coronavirus complete circuits zijn ingericht in de ziekenhuizen van de Vithas-groep zodat Covid-patiënten en patiënten met andere klachten volledig van elkaar gescheiden verzorgd kunnen worden. Die scheiding gold – en geldt nog steeds – voor de Intensive Care-afdeling, de afdeling chirurgie en de ruimtes voor opname.  Er is een IC voor patiënten met ademhalingsproblemen en Covid en een voor andere patiënten. ‘De nieuwe inrichting was een uitdaging en we hebben er zeer intens en hard voor gewerkt om dat voor elkaar te krijgen, maar ik ben erg dankbaar dat we ons zo snel en zo goed hebben kunnen organiseren dat we ondanks de toestroom van Covid-patiënten ook patiënten met andere klachten hebben kunnen bijstaan’.

Gunstige ontwikkeling coronabesmettingen

De territoriaal directeur Andalusië van de Vithas Groep ziet de algemene trend van dalende besmettingsaantallen ook in haar eigen ziekenhuizen terug. ‘Dat is zeker een duidelijke ontwikkeling. Zo hadden we vandaag [vrijdag 23 april, red.] in Vithas Málaga alleen twee patiënten op de IC en inmiddels zijn daar 57 patiënten ontslagen. In Vithas Xanit International in Benalmádena hebben we 38 patiënten gehad die besmet waren met Covid-19. Hier liggen nog twee patiënten op de IC en acht op de gewone verdieping voor Covid-patiënten in quarantaine.

Toekomst

Mercedes Mengíbar kan gelukkig alweer naar de toekomst ná het Coronavirus kijken en vertelt over een pilotproject dat juist de afgelopen periode een belangrijke proef heeft doorstaan. Vithas is namelijk bezig met een humanisering van alle behandelingen en benaderingen van patiënten. ‘Met nieuwe maatregelen die we hebben genomen willen we al onze patiënten op een zo persoonlijke en goed mogelijke manier kunnen begeleiden tijdens en in sommige gevallen ook na hun verblijf in onze ziekenhuizen. Patiënten die vanwege Covid in quarantaine waren en hun families hebben we zo extra goed kunnen bijstaan. Voor mij is dat een top-project. Ook zijn we dit jaar aan de beurt om onze kwaliteitsaccreditatie voor de Joint Commission International te vernieuwen. De internationale tak van deze Amerikaanse organisatie zonder winstoogmerk beoordeelt en erkent medische diensten over de hele wereld. Dat gebeurt elke drie jaar en wij hebben de accreditatie al sinds 2014. Door de Coronapandemie zal de vernieuwing naar later dit jaar worden opgeschoven. Tot slot zijn we bezig met een belangrijke uitbreiding van ons Ziekenhuis in Benalmádena met 11.000 vierkante meter erbij. Dat is een groot project dat nu een beetje stil is komen te liggen, maar dat we in september hopen weer op te kunnen pakken.

Contact

Bij de ziekenhuizen en gezondheidscentra van Vithas kunt u binnen 24 uur terecht voor tests, binnen 48 uur voor een consult en binnen 72 uur voor een operatie. Vithas werkt met de belangrijkste zorgverzekeraars. Neem voor een consult contact op met de meertalige telefooncentrale via +34 952 367 190. Bel bij spoed 24/7 voor de medische dienst of ambulance met 900 200 116.

Dit vind je misschien ook leuk