Verontwaardiging in Spanje over teveel drinkende jongeren bijeen

door admin
Verontwaardiging in Spanje over teveel drinkende jongeren bijeen

Nu de noodmaatregelen in verband met corona versoepeld worden, lijken veel jongeren die maandenlang binnen hebben gezeten, de schade te willen inhalen. Op sociale media werd een macrobotellón aangekondigd in Tomelloso, een plaats in de Spaanse provincie Ciudad Real. Volgens omstanders zijn hier circa 3.000 jongeren op afgekomen, terwijl de gemeente het op zo’n 500 deelnemers houdt.

Botellón

Tijdens een botellón komen groepen jongeren in de buitenlucht bij elkaar om lol te maken en samen alcohol te drinken. Bij een macrobottelón komen duizenden deelnemers bijeen. Om overlast te voorkomen zijn botellones al jaren verboden, maar tijdens de noodtoestand waren ze helemaal niet toegstaan. 

Tomelloso zwaar getroffen door corona

Hoewel Tomelloso een van de zwaarst door corona getroffen plaatsen in Spanje is, lijken de jongeren weinig gevaar meer te zien. Ze kwamen zaterdagavond met honderden naar een feestterrein en dronken daar gezamenlijk uit meegebrachte flessen alcohol. Op dat moment golden in Tomelloso nog de regels voor fase 1, waarbij bijeenkomsten uit maximaal 10 personen mogen bestaan en het dragen van een mondkapje verplicht is op plekken waar het niet mogelijk is de voorgeschreven sociale afstand van twee meter aan te houden. 

Verontwaardiging

Verontwaardigde omstanders meldden op sociale media dat deze veiligheidsvoorschriften door veel jongeren werden overtreden. Ook de rotzooi die de jongeren bleken te hebben achtergelaten wekte veel boosheid. Het terrein lag zondagochtend bezaaid met lege flessen, bekers en ander afval.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Ook in Torrijos in de provincie Toledo werden dit weekend botellones gehouden, maar daar was sprake van meerdere kleine groepjes jongeren. Toch was de burgemeester niet te spreken over deze vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid en wil hij de gemeente vragen alle botellones helemaal te verbieden tot het einde van de noodtoestand. Hoewel de meerderheid van de bevolking zich goed houdt aan de voorschriften, wijst de overheid erop dat iedereen voorzichtig moet blijven om een nieuwe corona-uitbraak te voorkomen.

Dit vind je misschien ook leuk