Lidl Spanje in problemen vanwege verkoop Thermomix-kloon

door admin
Lidl Spanje in problemen vanwege verkoop Thermomix-kloon

Het proces tegem Lidl wordt aangespannen door het Duitse concern Vorwerk en vindt aanstaande dinsdag plaats in de handelsrechtbank nr. 5 te Barcelona. De Monsieur Cuisine Connect van het merk SilverCrest wordt in Spanje voor zo’n 360 euro aangeboden, dit is ongeveer een derde van de prijs van een Thermomix, die ruim duizend euro kost. Naar verluidt heeft de Monsieur Cuisine Connect vergelijkbare functies als de concurrent en door het enorme prijsverschil was het apparaat al binnen een paar uur uitverkocht in Spanje.

Schadevergoeding

Het Duitse concern Vorwerk eist een schadevergoeding van 10 procent van de bruto omzet van de Thermomix. Lidl ontkent de schending van het octrooi en vraagt de rechter om het octrooi nietig te verklaren, omdat het niet voldoet aan de voorwaarden nieuwheid, inventiviteit en industriële toepasbaarheid. Bij de verlening van een octrooi wordt niet getoetst of de uitvinding aan die voorwaarden voldoet. De toetsing gebeurt achteraf door een rechter.

Alleskunners

De Thermomix bestaat al tientallen jaren en wordt al sinds de jaren zeventig verkocht. Sinds die tijd is het apparaat continu verbeterd. Inmiddels heeft deze keukenmachine meer dan 15 functies. Zowel de Thermomix als de Monsieur Cuisine Connect zijn multifunctioneel. Met beide kun je(stoom)koken, braden, opwarmen, fermenteren, kneden, mixen, roeren, hakken, pureren, emulgeren, ijs crushen en wegen. Het heeft zelfs een automatische reinigingsfunctie. Voorheen werden dergelijke keukenrobots voornamelijk door professionals gebruikt, maar tegenwoordig gaan steeds meer amateurkoks er mee aan de slag. De prijs van de Monsieur Cuisine Connect zal daar zeker toe bijdragen. Beide machines zijn ook in Nederland verkrijgbaar. De Thermomix TM6 kost in Nederland 1.269 euro en de Monsieur Cuisine Connect 399 euro.

Dit vind je misschien ook leuk