Een stukje Spanje ontdekken in New York

door admin
Een stukje Spanje ontdekken in New York

Wat veel mensen niet weten is dat Spanje ook een eigen wijk had: Little Spain. Hier werd Spaans gesproken, Spaans gekookt en werden Spaanse feestdagen uitbundig gevierd.

In de tweede helft van de 19e eeuw hadden Galicië en Asturië te lijden onder een ernstige industriële crisis, die veel van hun inwoners ertoe dwong om hun biezen te pakken en hun geluk te zoeken aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. De meesten van hen kwamen terecht in Chili, Argentinië, Mexico of Uruguay, maar er waren er ook die hun geluk in Manhattan beproefden. Het was de eerste grote migratiegolf naar de Verenigde Staten van Amerika, gevolgd door die na het verlies van de Cubaanse oorlog in 1898 en die van 1936-39, tijdens de Spaanse burgeroorlog en de periode na die oorlog.

Naar schatting woonden er in de jaren veertig tussen de 25.000 en 30.000 Spanjaarden in New York. Zij vestigden zich in de buurt van de havengebieden waar zij werkten. Er kwamen steeds meer restaurants, winkels en uitgaanscentra; Little Spain ontstond, een Spaanse kolonie te midden van de enorme wolkenkrabbers van New York.

In de jaren 50 en 60 bevonden er zich in Little Spain, op 14th Street, vele textielwinkels, boekwinkels en Spaanse restaurants. Kruideniers zoals Casa Moneo importeerden Spaanse producten zoals kabeljauw of chorizo om het heimwee wat draaglijker te maken. La Iberia verkocht Spaanse kleding van topkwaliteit terwijl El Faro of El Coruña Spaanse specialiteiten kookten en La Bilbaína of Mesón Flamenco de Spaanse tradities promootten door evenementen te organiseren.

Gedurende bijna 50 jaar, van 1898 tot 1945 was de Spaanse cultuur een van de overheersende culturen in de stad. In Little Spain was Spaans de voertaal, nationale feestdagen en tradities zoals St. Jacobus de Meerdere werden gevierd, en zelfs de bioscopen vertoonden films in het Spaans. Maar na de Grote Depressie begon de buurt uiteen te vallen. Veel Spanjaarden moesten verhuizen naar goedkopere wijken van de stad, zoals Queens of de Bronx, en de gemeenschap had te lijden onder verschillende interne drugsgerelateerde vechtpartijen. Er is vandaag de dag niet veel meer over van 14th Street, maar het is nog steeds mogelijk om de Onze-Lieve-Vrouw van Guadelupe kerk (de eerste parochie in Manhattan met een mis zowel in het Spaans als in het Latijn) en La Nacional te bezoeken.

Mercado Little Spain

Daarnaast is Mercado Little Spain een aanrader om te bezoeken. De Spaanse chef-kok José Andrés heeft samen met collega-koks Albert en Ferran Adrià het project Mercado Little Spain gelanceerd in Hudson Yards, een nieuwe wijk van Manhattan, als een moderne avant-gardistische versie van de traditionele Spaanse markt. Deze culinaire excursie is een eerbetoon aan de cultuur en de keuken van Spanje.

Mercado Little Spain beschikt over meer dan 3.200m2 ruimte verdeeld over verschillende restaurants en ruimtes met verschillende stijlen, smaken en ontwerpen. De Spaanse cultuur is niet alleen in de keuken aanwezig, maar ook in het ontwerp en de decoratie van de markt. Mercado Little Spain is een eetgelegenheid die je honger naar Spaans eten zal stillen – of je kennis zal laten maken met heerlijke nieuwe smaken als je nog nooit eerder Spaanse gerechten hebt geprobeerd.

Gelegen op de benedenverdieping van het Hudson Yards winkelcentrum in New York City, biedt het ook een welkome plek om bij te komen na het beklimmen van The Vessel of een wandeling langs de High Lane. Van paella tot patatas bravas, van sangría ijsjes tot piña borracha, het is er allemaal!

Chef José Andrés liet zich bij het creëren van deze tempel van Spaans eten inspireren door de vele markten in zijn geboorteland Spanje, die zoveel meer zijn dan alleen een plek om boodschappen te doen. Zo zijn er koffietentjes, eetkraampjes, bars en meer. Het is zowel een plaats om te winkelen als te socialiseren.

Visum aanvragen om Little Spain te bezoeken

Om dit stukje Spanje in de Verenigde Staten van Amerika te kunnen ervaren, moet een ESTA aangevraagd worden. Reizigers met de Nederlandse nationaliteit kunnen het ESTA gemakkelijk aanvragen middels het online aanvraagformulier. Zij hoeven hiervoor geen visum aan te vragen bij het consulaat of bij de ambassade.

Het ESTA aanvragen is veel eenvoudiger, sneller en goedkoper dan het aanvragen van een visum voor Amerika. Zodra het ESTA wordt goedgekeurd door de Amerikaanse immigratiedienst, wordt deze per e-mail toegestuurd. Vervolgens is de reistoestemming twee jaar geldig. In die periode mag er een onbeperkt aantal reizen (elk van maximaal 90 dagen) naar Amerika gemaakt worden. Het ESTA wordt gekoppeld aan het paspoort, dus indien het paspoort al eerder verloopt verliest ook het ESTA zijn geldigheid. 

Dit vind je misschien ook leuk