Werken en ontslag in coronatijd in Spanje

door admin
Werken en ontslag in coronatijd in Spanje

De medische en farmaceutische sector heeft het nu bijzonder druk, terwijl de toeristische en horecasector een zware terugval heeft moeten ondergaan. Het vaccin brengt voor deze laatste sectoren weer een sprankje hoop.

Door de coronacrisis hebben veel ondernemingen hun deuren tijdelijk deels of zelfs geheel moeten sluiten. Door de tijdelijke sluiting zijn veel werknemers in een zogeheten ‘ERTE‘ terecht gekomen. Een ERTE is een tijdelijke stop van de arbeidsovereenkomst, waarbij de overheid een deel van het salaris betaalt. Nadat inmiddels meer dan een jaar is verstreken, staan veel ondernemingen nu of binnen een korte termijn voor de wellicht gedwongen keus om de werknemers weer aan het werk te laten gaan, dan wel een definitief ontslag te bewerkstelligen voor bepaalde werknemers. Dit kan noodzakelijk zijn om het hoofd boven water te houden.

Het is echter niet mogelijk om de werknemers naar eigen goeddunken te ontslaan. Afhankelijk van de soort ERTE waar de werknemers zich in verkeren, kan het ontslag tot gevolg hebben dat deze onrechtmatig of nietig is, en dat naast een ontslagvergoeding de van de overheid ontvangen bedragen door de werkgever moeten worden terugbetaald. Het kan hier om grote bedragen gaan. Het is van belang om goed te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn en welke gevolgen dit wellicht met zich brengt. Zo kunnen onaangename verrassingen worden voorkomen.

De specialisten van OTIS Advocaten begeleiden u hier graag bij. Of u nu als werkgever wilt kijken wat de mogelijkheden zijn in Spanje, dan wel indien u als werknemer te maken krijgt met een ERTE of een ontslag, wij kunnen u adviseren en begeleiden.

OTIS Advocaten is de nieuwe handelsnaam en merknaam van Gimbrère International Advocaten. Hiermee hebben wij een nieuwe, frisse Europese naam. Vanuit onze kantoren te Nederland en Spanje helpen wij u graag.

Wij hebben kantoren door heel Spanje. Zo zijn wij ook aanwezig op de Balearen-eilanden Mallorca en Ibiza, waar onze specialisten in onder meer onroerend goedrecht u graag bijstaan.

Dit vind je misschien ook leuk