7 Tips om digitale apparaten veilig mee op vakantie te nemen

door admin
7 Tips om digitale apparaten veilig mee op vakantie te nemen

Beveiligings-expert Kevin Freij van My Mobile Security, leverancier van beveiligingsapps voor smartphones, geeft een aantal belangrijke en praktische tips om goed beveiligd op reis te gaan.

1. Maak een backup van al je belangrijke documenten, e-mails en foto’s voor je vertrekt op een externe hard disk of via een cloud dienst. Mocht je laptop, telefoon of tablet tijdens je reis gestolen worden, heb je altijd je gegevens nog.

2. Zorg dat je de juiste telefoonnummers bij je hebt waarmee je bank- en kredietkaarten zonodig kunt blokkeren. Je kan ook belangrijke telefoonnummers, wachtwoorden en pincodes op een usb-stick opslaan.

Sommige van die stickjes zijn voorzien van wachtwoordbeveiliging en dataversleuteling, zodat je belangrijke gegevens op een veilige manier mee kunt nemen.

3. Installeer een beveiligingsprogramma op je smartphone, op die manier beveilig je je gegevens in geval van verlies of diefstal. Er zijn verschillende applicaties op de markt, die naast bescherming tegen virussen, ook anti-diefstalbeveiliging aanbieden.

Door een bericht of code naar je gestolen telefoon te sturen, krijg je er opnieuw controle over. Je kunt zo je telefoon blokkeren, een alarm laten afgaan, of al je gegevens van afstand wissen.

Deze handige functies vind je terug in bijvoorbeeld MYAndroid Protection, een app die je 30 dagen gratis kan uittesten. Gebruik naast je pincode ook een wachtwoord, zodat je telefoon, tablet of laptop bij  automatisch blokkeert wanneer deze niet wordt gebruikt.

4. Er bestaan ook programma’s die laptops beveiligen tegen diefstal. Ze kunnen je gestolen computer opsporen, de data versleutelen en de laptop van afstand blokkeren.

5. Schakel de automatische functie ‘roaming’ uit om hoge telefoonrekeningen te vermijden. Gewoonlijk kun je gratis inloggen op het wifi netwerk in je hotel, let erop dat het netwerk veilig is. Gebruik je een iPhone, verstuur dan sms-berichten via “iMessage”, dat is helemaal gratis.

Je kan ook de applicatie “Whats app” installeren, waarmee je gratis tekstberichten, foto’s en video’s kan versturen, onafhankelijk van het type smartphone. Let op dat wanneer de roaming functie is uitgeschakeld, je in hetbuitenland enkel iMessage en Whats app gratis via een wifi netwerk kunt gebruiken.

6. Selecteer de lokale munteenheid en niet die van het thuisland wanneer je betaalt via kredietkaart. Ook dat spaart extra kosten uit.

7. Download apps zoals Skype of Viber wanneer je in het buitenland via wifi gratis wil telefoneren. Controleer altijd eerst de roaming prijzen voor je op reis gaat. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Sinds 1 juli 2012 werd een nieuwe wet rond internationale gesprekken goedgekeurd, wat het bellen binen Europa goedkoper maakt. Bekijk hier de prijzen.

Kijk voor meer informatie op de website.

Dit vind je misschien ook leuk