Valkuilen bij aankoop woning in Spanje: het reserveringscontract

door admin
Valkuilen bij aankoop woning in Spanje: het reserveringscontract

Een belangrijk onderdeel bij de aankoop van onroerend goed in Spanje is de aanbetaling ervan, ofwel de reservering van de woning. Deze bestaat doorgaans uit een bepaald percentage van de verkoopprijs. Wat regelmatig voorkomt is dat kopers uit angst om de woning van hun dromen te verliezen al een aanbetaling doen en het reserveringscontract ondertekenen zonder hierbij een advocaat te raadplegen. Dit terwijl het reserveringscontract vaak niet eens aan de minimale Spaanse wettelijke vereisten voldoet.

Rechtshandeling

Niet vergeten moet worden dat de koop- en verkoopakte een rechtshandeling is tussen twee partijen en dat het reserveringsdocument de eerste stap moet te zijn in dit akkoord. Het is waar dat de echte ‘koopjes’ vaak maar kort in handen zijn van makelaars, zodat een geïnteresseerde koper deze zo snel mogelijk moet reserveren om te voorkomen dat iemand anders ermee vandoor gaat.

Wat moet in het reserveringscontract worden opgenomen?

Hieronder volgen 8 zaken die moeten worden vermeld op het reserveringscontract en waarmee je rekening moet houden bij aankoop van een huis in Spanje.

  1. Het contract moet de complete gegegevens van de verkoper(s) bevatten: volledige naam, adres, identiteitsnummer (Paspoort, NIE, tarjeta de residencia…)
  2. Het object van aankoop moet duidelijk en tot in detail worden omschreven: huis, villa, appartement etcetera, met daarbij een zo compleet mogelijk omschrijving van wat er nog meer bij het huis hoort, zoals bergruimte of garages, met de juiste en zo compleet mogelijke adressering.
  3. Vermeld moet worden of de woning gemeubileerd wordt verkocht. Zoja, dan dient een inventaris van de meubels aan het reservecontract te worden gehecht.
  4. De totale verkoopprijs moet worden vermeld.
  5. Het bedrag van de aanbetaling en dat deze in mindering moet worden gebracht op de totale verkoopprijs.
  6. Duidelijk moet zijn wie de kosten betaalt die uit de overdracht voortvloeien. In het algemeen zijn alle kosten en belastingen voor rekening van de koper uitgezonderd de plus-valía (gemeentebelasting op de meerwaarde van de grond) die voor rekening komen van de verkoper.
  7. Als de verkoper niet aanwezig is bij het tekenen van het reservedocument, zal in het contract worden vermeld dat de aanbetaling in handen van de makelaar blijft tot de koopakte (of de privé-koopovereenkomst) wordt ondertekend.
  8. Dat een advocaat moet verifiëren of er lasten zijn op de woning en of de woning voldoet aan de stedenbouwkundige normen van de zone waarin deze zich bevindt. Zo niet, dan dient de aanbetaling worden terugbetaald aan de kopers.

Zodra het reserveringscontract is ondertekend, adviseert je in onroerend goed gespecialiseerde advocaat in Spanje je graag op de juiste wijze in het verdere aankoopproces. Neem hiertoe contact op met de betrouwbare advocaten van Arcos & Lamers die zijn gespecialiseerd in onroerend goed transacties in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk