Investeren in Spanje?

door admin
Investeren in Spanje?

Volgens Olli Rehn, commissaris van Economische Zaken voor de Europese Commissie, is Spanje ‘Dé positieve verrassing’ van 2013. Niemand had gedacht dat het land zo snel zou opkrabbelen en economisch weer een lichte groei zou gaan vertonen.

Buitenlandse investeringen in Spanje groeiden in 2013 al 3,5 %, terwijl het gemiddelde op wereldniveau 18 % zakte. De Spaanse Bank verwacht dat deze groei in 2014 gaat toenemen.

Dit is een van de belangrijkste gegevens in het verslag van het consultancybureau Deloitte, dat een studie maakte van buitenlandse investeringen in Spanje en hun sociaal economische bijdrage. Voor het eerst in 20 jaar slaat de balans door naar een positief saldo.

Het lijkt er op dat Spanje in de toekomst hét ideale land wordt om te gaan investeren. Aantrekkelijk is ook dat Spanje hoog opgeleide mensen biedt die lager betaald worden dan in Noord-Europa. Daar maken buitenlandse bedrijven in Spanje momenteel graag gebruik van. Het vermoeden is dat die investeringen wel eens positieve gevolgen kunnen hebben voor de in 2007 ingestorte Spaanse huizenmarkt, een belangrijke oorzaak van de crisis.  

Volgens het Spaanse nationale bureau voor de statistiek (INE) zijn de huizenprijzen sinds 2008 tot 60 à 70% gezakt. Voor 2014 wordt nog een kleine daling van 5% verwacht. Het lijkt daarom niet verstandig nog langer te wachten. De meeste transacties vinden momenteel plaats omdat men juist nu kan kiezen uit de betere woningen op de mooiste locaties. Je hebt bijvoorbeeld nu de kans om een fraai huis te kopen voor minder geld dan waarvoor het 6 jaar geleden werd gekocht.

De volgende punten kunnen nog aan bovenstaand verhaal worden toegevoegd als motivatie om in Spanje te investeren:

  • Spanje heeft een brede lokale markt met een hoog bestedingspatroon.
  • Het land heeft een moderne infrastructuur van hoge kwaliteit, waaronder een uitstekend spoorwegnetwerk met hogesnelheidstreinen die alle belangrijke steden met elkaar verbindt.
  • Er is veel hoog opgeleid en jong personeel beschikbaar.
  • Er zijn aantrekkelijke fiscale voordelen zowel voor grote bedrijven als het MKB.
  • Bijzondere zakelijke kansen op het gebied van IT, auto- industrie, milieu, biotechnologie en vliegtuigbouwkunde.

Dus: Investeren in Spanje? Ja!

Dit vind je misschien ook leuk