Bedrijf opstarten in Spanje?

door admin
Bedrijf opstarten in Spanje?

Met welke praktische zaken moet u verder nog rekening houden bij het opstarten van een bedrijf in Spanje? In dit artikel leest u er meer over.  

N.I.E. nummer

De eerste stap is dat u voor alle officiële handelingen met een economisch of beroepsmatig belang een N.I.E. nummer nodig heeft. Dit is een persoonlijk nummer en wordt verleend door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Spaanse ondernemingsvormen

In Spanje zijn diverse ondernemingsvormen waaronder een sociedad anónima (NV), een sociedad de responsabilidad limitida (BV) en een commanditaire vennootschap. De oprichting vindt plaats via de notaris en de vennootschap verkrijgt rechtspersoonlijkheid na inschrijving van de akte van oprichting in het Handelsregister.

Voor de oprichting van een NV bedraagt het minimum kapitaal € 60.000,- waarvan ten minste 25% moet worden volgestort. Voor de oprichting van een S.L. of S.R.L. is het minimumkapitaal € 3.005,- hetgeen bij de oprichting volledig moet zijn gestort. 

Een vierde optie is de ‘sociedad unipersonal‘. Deze heeft slechts één rechtspersoon en er gelden strengere regels dan voor een vennootschap met meerdere aandeelhouders. 

Filiaal, vof, joint venture

Een vijfde optie is de ‘sucursal‘. Deze wordt opgericht bij notariële akte en moet zijn ingeschreven in het handelsregister ‘Registro Mercantil’.  Voor de inschrijving zijn nodig de statuten en akte van oprichting, bestuursbesluit van de moederonderneming  en de bevoegheidsverklaring.

Als laatste vormen bestaan de vennootschap onder firma(‘sociedad regular colectiva’, S.R.C. of S.C.) of verschillende vormen van samenwerkingsverbanden (joint venture) waarbij de partners ‘persona física’ als ‘persona jurídica’ kunnen zijn. 

Tijdspanne en kapitaal

De oprichting van een S.L. kan binnen 5 dagen worden opgericht.  Voor een BV is een uitgebreider onderzoek noodzakelijk. De Sociedad Limitada Nueva Empresa (SLNE) kan binnen 48 uur worden opgezet. De SLNE is een vereenvoudigde vorm van een BV.  Het kapitaal bedraagt van € 3.000,- tot € 120.000,- en moet direct worden gestort.

Bedrijfsvergunning

Na de oprichting moet een bedrijfsvergunning (Licencia de actividades e instalaciones) worden aangevraag bij de gemeente (Ayuntamiento). Indien de gegevens van de aanvraag overeenkomen met de realiteit ter plaatse, wordt een goedkeuringsakteafgegeven (Acta de Ocupación y Funcionamiento).  Indien buitenlandse werknemers zich langer dan 3 maanden in Spanje vestigen, moeten zij een verblijfsvergunning aanvragen bij de vreemdelingenpolitie. Werknemers uit de Europese Unie hebben geen werkvergunning nodig.

Nederlandstalig advies

Zoals u ziet is het traject voor het starten van een onderneming in Spanje complex. Gimbrère International Advocaten kan u daarbij goed adviseren. Op onze kantoren in Amsterdam, Breda, Barcelona, Madrid en Marbella zijn meertalige advocaten en fiscalisten werkzaam, die zowel het Nederlands als Spaans recht beheersen. Zij beschikken ook over lokale expertise in de Spaanse taal (Castilliaans en Catalaans). Zie voor meer informatie Gimbrere.es en Gimbrere.nl.

Dit vind je misschien ook leuk