Tien tips voor een vakantie in Spanje

door admin
Tien tips voor een vakantie in Spanje

Om het beste uit je vakantie in Spanje te halen, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Ga laat uit eten

In Nederland is het heel normaal om rond een uurtje of 6 a 7 richting een restaurant te gaan. In Spanje eten de mensen echter veel later. Het zou zomaar kunnen dat een restaurant om 8 uur nog steeds leeg is. Wil je gezellig eten in een vol restaurant? Dan kan je het beste rond 9 uur aan tafel gaan.

2. Vraag om een menu del dia

Veel restaurants hebben een ‘menu del dia’. Dit menu van de dag zal veel goedkoper zijn dan de andere gerechten op de kaart. Veel restaurants adverteren niet met dit menu, maar als je ernaar vraagt zullen ze er bijna altijd eentje hebben. Zo hoeft uit eten gaan niet altijd veel te kosten. Het menu del dia wordt vaak niet in het weekend geserveerd.

3 Vraag je VAT refund terug

Heb je uitgebreid gewinkeld in Spanje? Dan heb je misschien recht op geld terug. Als je bij een winkel meer dan €90,16 hebt uitgegeven, dan kan je bij de luchthaven je aankopen aangeven en krijg je 16 procent van het aankoopbedrag terug. Dit geldt alleen voor residenten buiten de EU. Vraag in de winkel dan wel even om een teruggave formulier waarop alle informatie over de aankoop staat.

4. Neem een woordenboek mee

Veel Spanjaarden in toeristische gebieden spreken redelijk goed Engels. Als je naar minder toeristische plaatsjes gaat kan het echter voorkomen dat je met alleen Engels niet goed uit de voeten komt. Neem daarom voor de zekerheid een zakwoordenboekje mee.

5. Parkeergelegenheid

In Spanje is het over het algemeen niet erg lastig om een parkeerplaats te vinden. Wel moet je bijna overal betalen voor een parkeerplaats. Als je liever niet je auto meeneemt naar Spanje, dan kun je natuurlijk ook met het vliegtuig naar Spanje reizen. Je auto kan je dan voordelig parkeren bij Parking luchthaven Zaventem of parkeren bij Schiphol.

6 Doe mee met de lokale eetgewoonten

In Spanje hechten ze niet veel waarde aan het ontbijt. De lunch en het diner zijn daarentegen wel belangrijk en hier wordt meestal dan ook uitgebreid de tijd voor genomen. Een wijntje bij de lunch is niets geks en er wordt twee keer per dag warm gegeten. Spanje heeft zoveel heerlijkheden te bieden, doe daarom dus vooral mee met de lokale eetgewoonten!

7. Houd rekening met de siësta

Veel Spanjaarden lassen in de middag nog steeds een siësta in. Tussen 2 en 5 kan het dan ook voorkomen dat winkels gesloten zijn. Als je een middagje lekker wilt gaan winkelen, ga dan van te voren eerst even na of de winkels niet dicht zijn.

8 Reis per bus of metro

Veel toeristen nemen de trein in Spanje, terwijl je je per bus of metro ook prima kunt vervoeren. Bijkomend voordeel hierbij is dat de laatste twee opties vaak veel goedkoper zijn en soms zelfs sneller zijn.

9. Pas op voor truukjes van zakkenrollers

Zakkenrollers over de hele wereld hebben allerlei truuks om jou je spullen afhandig te maken. In een reisgids van Spanje staan vaak de tactieken van de Spaanse zakkenrollers beschreven. Zo zal iemand bijvoorbeeld ‘per ongeluk’ een drankje over je heen gooien. Hij of zij zal je daarna helpen de vlek uit je kleding te halen, terwijl je ondertussen beroofd wordt van je spullen. Waak hiervoor.

10. Kraanwater kan je drinken

Drinkwater in Spanje kan je (bijna) altijd veilig drinken, zeker in stedelijke gebieden. Wel smaakt het water een stuk meer naar chloor dan in Nederland. Het is daarom aan te raden om drinkwater te kopen.

Dit vind je misschien ook leuk