S&P: Spaanse huizenprijzen stijgen weer in 2016

door admin
S&P: Spaanse huizenprijzen stijgen weer in 2016

Onroerend goed in Spanje is circa 30 procent in waarde gedaald, sinds het begin van de economische en financiële crisis in 2008, maar volgens S&P is het herstel van de prijzen dichtbij. Eerder voorspelde het bureau nog dat de prijzen voor woningen in Spanje met 2 procent zouden dalen in 2014 ten opzichte van een daling van 4,6 procent in 2013. De absolute bodem zal het komende jaar worden bereikt, voordat de markt stabiliseert en de prijzen weer omhoog kunnen.

En die stijging zal tegen de 2 procent bedragen, zo staat te lezen in de laatste voorspelling. Het positieve vooruitzicht is te danken aan het herstel van de economie dat zich sneller voordoet dan eerder verwacht. De hiermee gepaard gaande snellere daling van de werkloosheid zal eveneens een positieve uitwerking hebben op de huizenmarkt.

‘Met de komst van Britse en Amerikaanse vastgoedfondsen hebben we een verandering gezien in de trends op de Spaanse onroerend goedmarkt in de afgelopen 12 maanden’, zo staat in het rapport. Het herstel hangt erg af van de locatie van de objecten en de kwaliteit ervan. Makelaars vlakbij de kust en in grotere steden, zullen sneller iets merken van het herstel dan elders in het land.

De Spaanse centrale bank heeft onlangs nog aangekondigd dat de economie met 0,5 procent is gegroeid in het tweede kwartaal van 2014. Dit was de snelste groei in zes jaar tijd.

S&P waarschuwt wel voor de negatieve impact die de grote huizenvoorraad in Spanje kan hebben op het lange termijn herstel van de Spaanse woningmarkt. Daarbij krimpt de Spaanse bevolking harder dan verwacht en ook dit kan een remmend effect hebben op de huizenmarkt.

Dit vind je misschien ook leuk