Pas op als je een woning in beschermd natuurgebied wilt (ver)kopen

door admin
Pas op als je een woning in beschermd natuurgebied wilt (ver)kopen

Hiertoe heeft de Junta de Andalucía een wet aangenomen die er zorg voor moet dragen dat de bescherming van de natuur in samenspraak is met de economische ontwikkeling in de Zuid-Spaanse regio.

Recht op voorkoop en terugkoop

Artikel 24 van de Spaanse Wet 2/1989, van 18 juli keurt de inventaris van beschermde natuurgebieden in Andalusië goed en legt bijkomende maatregelen vast ter bescherming ervan. Zo bepaalt de wet dat de regionale regering, middels het Milieuagentschap, het recht kan uitoefenen tot voorkoop en terugkoop bij alle transacties van goederen en rechten tussen personen met betrekking tot terreinen die binnen de als beschermd aangemerkte gebieden liggen.

Wet voor bosbouw

Op vergelijkbare wijze bepaalt artikel 29 van de wet 2/1992 van 15 juni voor de bosbouw van Andalusië dat ‘staatsbosbeheer, ter nakoming van de doeleinden voorzien in deze wet, het eigendom of eender welk ander persoonlijk of zakelijk recht die bosgrond betreft, kunnen verwerven middels onteigening, aankoop, ruiling, schenking, erfenis of nalatenschap en middels het uitoefenen van voorkoop en terugkoop of eender welk ander middel dat door de wet wordt toegekend’. Dit wordt eveneens bepaald in artikel 52 en volgende van het Decreet 208/1997, van 8 september, ter goedkeuring van het Reglement voor Bosbouw in Andalusië.

Onroerend goed in beschermd gebied verkopen?

Bezit je een onroerendgoedobject dat geheel of gedeeltelijk binnen een beschermd gebied ligt en wil je dit verkopen of sta je op het punt een dergelijk object te kopen, dan is het raadzaam je goed te laten voorlichten inzake deze nieuwe wet. Als verkoper zul je eerst schriftelijk de Consejería de Medio Ambiente y Ordenación del Territorio (Raad voor Milieu en Ruimtelijke Ordening) op de hoogte moeten stellen van je voornemen tot verkoop. In de brief moet je melding maken het precieze object, de bij de transactie gemoeide prijs, de voorwaarden rond de overdracht, de details van zowel de verkopende als de kopende partij.

Termijnen

De overheid heeft vervolgens drie maanden de tijd vanaf de ontvangst van de brief om te bekijken of er gebruik zal worden gemaakt van het recht van voorkoop. Na deze periode kan er vanuit worden gegaan dat de overheid van dat recht afziet. Komt de brief na de overdracht van het onroerend goed, dan kan de Andalusische overheid binnen één jaar nadat men op de hoogte kwam van de overdracht het recht van terugkoop uitoefenen. Dit geldt dus ook wanneer het milieuagentschap op andere wijze op de hoogte kwam van de transactie.

Wilt u betrouwbaar en degelijk advies inzake de aankoop van een eigendom in Spanje binnen een bijzonder beschermde zone of een zone die daaraan grenst, twijfel dan niet en neem contact op met een van de meertalige advocaten van Arcos & Lamers Asociados.

Dit vind je misschien ook leuk