Hogere vermogenswinstbelasting bij verkoop Spaanse woning

door admin
Hogere vermogenswinstbelasting bij verkoop Spaanse woning

Toch zal een belangrijke wijziging in de vermogenswinstbelasting, in het Spaans Impuesto sobre incremento de patrimonio de la venta de un bien inmueble genoemd, vooral de niet-ingezetenen treffen, die jaren geleden een woning in Spanje kochten en wél winst op hun verkoop zullen maken.

Aftrekpost verdwijnt

Dit komt doordat de aftrekpost van 11,1 procent voor elk jaar dat je vóór 1996 de woning in bezit zal gelden tot 31 december 2014. Na die datum geldt deze reductie niet meer. Niet-ingezeten die hun woning verkopen zullen derhalve hun belastingaanslag flink omhoog zien gaan.

Voorbeeld

Heeft u bijvoorbeeld in 1989 een woning in Spanje gekocht voor 30.000 euro en verkoopt u deze nog in 2014 voor 200.000 euro, dan zal het aanslagbiljet voor de vermogenswinstbelasting 19.575 euro zijn bij een rente van 21 procent met de aftrekposten zoals die nu worden toegepast. Dezelfde transactie zal vanaf 1 januari 2015 echter een belastingaanslag van 35.700 euro opleveren. Een verschil van 16.125 euro.

Werkelijk aankoopbedrag geldt als basis

Hierbij komt dat de Spaanse fiscus geen inflatiecorrectie toepast op de stijging van de waarde van het vastgoed. Dit betekent dat een woning die in 1999 werd gekocht voor 56.000 euro, gebruikmakend van de vermenigvuldiger van 1,2807 op een waarde van 71.729,20 euro wordt geschat om de vermogenswinst te berekenen. Vanaf januari 2015 zal die vermogenswinst echter worden berekend op basis van de werkelijke aankoopprijs van 56.000 euro.

Plus Valía

Voordat u tot eventuele verkoop overgaat, is het ook raadzaam te onderzoeken wat de berekening is van de Plus Valía, de gemeentebelasting op de meerwaarde van de grond, die met name in specifieke Spaanse kustzones erg hoog kan zijn en ook per plaats verschilt.

Vraag advies

Wat u ook beslist, het blijft raadzaam om met een advocaat/accountant die uw eigen taal spreekt het een en ander te controleren voordat u besluit tot verkoop van uw woning in Spanje over te gaan. Elk Europees land heeft verschillende regels wat betreft de verkoop van buitenlands bezit. Wilt u meer informatie over dit onderwerp, treed dan in contact met De Cotta Law en vraag naar Gisele van Meer voor een vrijblijvend, vertrouwelijk en oriënterend gesprek (tel; 952 931 781 / info@decottalaw.net).

Dit vind je misschien ook leuk