Ananasdozen in haven Valencia herbergen grote cocaïnevangst

door admin
Ananasdozen in haven Valencia herbergen grote cocaïnevangst

De Eenheid Risicoanalyse van de Valenciaanse douane (la Unidad de Análisis de Riesgos de la Aduana de Valencia) voerde onlangs een van haar regelmatige controles uit. De Eenheid (een samenwerkingsverband van belastingdienst, douane en guardia civil) inspecteert bij een dergelijke routineonderzoek ingevoerde goederen, op zoek naar mogelijk illegale import van verdovende middelen.

Verdachte container

Daarbij stuitte zij op 2 september j.l. op een verdachte container met een vracht ananassen die afkomstig uit Costa Rica en op weg naar Barcelona was. De gehele lading werd grondig onderzocht.

Geïmpregneerd karton

Zo werd ontdekt dat onderin enkele ananasdozen een dikke laag karton zat, bestaande uit 4 lagen die, zo bleek na een chemische test, geïmpregneerd was met een cocaïnebevattende substantie. Er werden liefst 202 van zulke kartonnen stroken aangetroffen.

Crimineel netwerk ontmanteld

Het Opsporingsteam Drugs en Criminaliteit van de Guardia Civil (Equipo de Delincuencia Organizada y Antidroga) en Douanetoezicht van de regio Valencia (Vigilancia Aduanera, Área Regional de Valencia) zijn er uiteindelijk in geslaagd het crimineel netwerk dat achter deze smokkel zat te ontmantelen. In Tarragona en Barcelona zijn drie huiszoekingen en vijf arrestaties verricht.

In beslag genomen drugs vernietigd

De geconfisqueerde drugs zullen pas worden vernietigd als de rechter hiertoe opdracht geeft. Tot die tijd zal de cocaïne in bewaring blijven voor technisch onderzoek, vaststellen van het exacte gewicht en definitieve analyse.

Dit vind je misschien ook leuk