Vijf belangrijke zaken bij een hypotheekaanvraag in Spanje

door admin
Vijf belangrijke zaken bij een hypotheekaanvraag in Spanje

Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je geen of onvoldoende Spaans spreekt, een ‘gecompliceerde’ situatie hebt als ondernemer of je geheel onbekend bent met hypotheken in Spanje. 

Ook om addertjes onder het gras en dure ongewenste bijproducten te voorkomen, ga je naar een tussenpersoon die al enige jaren verstand van zaken heeft en een vertrouwensband heeft opgebouwd met de Spaanse banken. Over het algemeen kunnen we stellen dat er vijf belangrijke punten zijn waarop je dient te letten als je overweegt een hypotheek aan te vragen in Spanje.

1. Maximaal 70% financiering

100% hypotheek is niet mogelijk. Spaanse banken financieren maximaal 70% van de aankoopsom, exclusief kosten. Wanneer de taxatiewaarde lager is dan de koopsom, neemt men de taxatiewaarde als uitgangspunt voor de 70% hypotheek. Houd er altijd rekening mee dat uzelf 30% plus kosten koper moet betalen.

2. Regel als eerste uw financiering

Teken geen voorlopig koopcontract voordat er duidelijkheid is over het verkrijgen van een hypotheek. Heeft u een financiering nodig om de Spaanse woning te kopen, zorg er dan eerst voor dat u weet wat uw mogelijkheden zijn. Anders is dit, wanneer in een voorlopig koopcontract een voorbehoud van financiering wordt opgenomen. Hiermee krijgt u tijd om de hypotheek te regelen. Uit de praktijk in Spanje blijkt dat in de meeste gevallen geen voorbehoud van financiering wordt opgenomen.

3. Boek pas tickets als de hypotheek volledig rond is

Boek geen vliegtickets voordat de hypotheek volledig rond is. Wilt u vliegtickets boeken om de diverse benodigde aktes in Spanje te komen ondertekenen, wees er dan zeker van dat de hypotheek volledig is goedgekeurd en de taxatie ook al is verricht. Omdat er meerdere partijen betrokken zijn bij het aankoopproces, kan de bank soms uw gewenste tijdschema niet halen. Heb geduld in Spanje, uiteindelijk komt het allemaal goed.

4. Rustieke of urbane woning?

Is de woning rustiek of urbaan? Het kan zijn dat u compleet verliefd bent op een woning die buiten een dorp of stad ligt. De gemeente geeft elke woning een classificatie en voor een rustieke woning gelden andere regels dan voor een woning die de classificatie ‘urbaan’ heeft. Dat is op zich niet zo erg, maar er zijn weinig Spaanse banken die rustieke woningen financieren óf er wordt een lagere hypotheek gegeven. Wees hier alert op, want dit kan verwarring en vertraging in het gehele aankoopproces veroorzaken.  

5. Houdt rekening met conservatieve taxatiewaarden

Taxatiewaarden kunnen conservatief zijn. Het verrichten van een taxatie is een verplicht onderdeel bij de hypotheekaanvraag. In Spanje kennen wij erkende taxateurs die geregistreerd zijn bij de Spaanse centrale bank (Banco de España, BDE). Deze erkende bedrijven zijn de enige die mogen taxeren voor Spaanse banken ten behoeve van een hypotheekaanvraag. Ze staan onder toezicht van BDE en zijn tegenwoordig wat voorzichtig in het afgeven van waardes.

Ga er dus niet vanuit dat uw woning boven de koopsom wordt getaxeerd. Het is zelfs goed mogelijk dat taxatiewaardes net onder de koopsom uitkomen. Ook al stond de woning voor meer te koop en heeft u naar uw inzicht een goede prijs bedongen, wees niet teleurgesteld, taxateurs in Spanje zijn voorzichtiger geworden.

Voorkom verrassingen 

Behoed uzelf voor ongewenste verrassingen, dure bijproducten of valse beloften, laat u begeleiden door een gevestigde tussenpersoon met veel ervaring en een goede reputatie bij de banken. Neem bijvoorbeeld contact op met Hypotienda, al sinds 2004 een van de belangrijkste spelers in de financiële dienstverlening op het gebied van hypotheken en verzekeringen in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk