Legaal uw woning in Spanje verhuren

door admin
Legaal uw woning in Spanje verhuren

De afgelopen jaren is de verhuur van particuliere woningen in Spanje flink toegenomen. Dit is onder andere te wijten aan de heersende crisis en de noodzaak voor eigenaars om alternatieve vormen van inkomsten te vinden. 

Webportals zoals Airbnb hebben deze toename nog eens versterkt. Airbnb is een online marktplaats voor het tijdelijk verhuren van huizen als bed & breakfast. Dit is een eenvoudige manier om een paar honderd euro per maand te verdienen door het gehele of gedeeltelijke appartement of woonhuis te verhuren. Wanneer huiseigenaren hun woning voor korte tijd verhuren, zoeken ze vaak onderdak bij vrienden en familie.

Licencia turística

In de provincies Barcelona en Girona moet de eigenaar in het bezit zijn van een ‘licencia turística’ om de woning legaal te kunnen verhuren voor een periode van minder dan 30 dagen. Hiervoor moet de woning aan een aantal voorwaarden voldoen en wordt er een inschrijvingsfee geheven. Ook moet voor die verhuur per dag en per persoon toeristenbelasting worden afgedragen.

Uit de hand

In Barcelona is deze vorm van verhuur enorm uit de hand gelopen. Het gedrag van dronken toeristen en vrijgezellenfeesten hebben er aan bijgedragen dat een en ander wordt gereguleerd. De bewoners in Barcelona waren niet langer gecharmeerd van de toeristen met hun continue feestjes en hun rolkoffers die in het holst van de nacht over de kasseien liepen.

Strenge controles in Barcelona

In de zomer van 2014 is er in Barcelona een zeer strenge controle uitgevoerd in de populaire wijken Borne en Barceloneta. Gemeentelijke ambtenaren gingen vergezeld van politie huis aan huis af. Eigenaren van woningen die verhuurd waren aan toeristen kregen een boete opgelegd die tot € 90.000 opliep. Ook Airbnb kreeg een boete opgelegd van € 40.000 wegens het adverteren van woningen zonder verhuurvergunning.

Nieuwe verhuurlicenties

Otis Advocaten Spanje heeft enkele woningeigenaren bijgestaan en voor sommigen van hen hebben wij de boete kunnen reduceren naar € 9.000. Dit was op basis van vormfouten in de aanslag. Momenteel worden in Barcelona geen nieuwe verhuurlicenties afgegeven. Hierdoor is er een nieuwe verkoopmarkt ontstaan, namelijk die van woningen mét licentie. U zult begrijpen dat die verkoopprijs de hoogte in is geschoten.

Een tip voor reizigers

Als laatste nog een tip voor de reiziger: het is in Barcelona niet toegestaan met ontbloot bovenlichaam over straat te lopen. De gemeente heeft het standpunt dat Barcelona een stad is met een strand en geen badplaats. Hier kunnen ook enkele boetes opstaan!

Gimbrère Advocaten

Wilt u meer weten over de regels voor verhuur in Spanje? Of wilt u hulp inschakelen wanneer u een boete hebt gekregen over verhuur in Spanje? Reken op de expertise van Gimbrère Advocaten. Dit Nederlandse advocatenkantoor heeft drie vestigingen in Spanje. Vanuit de kantoren in Barcelona, Madrid en Marbella helpen de tweetalige advocaten en adviseurs Nederlanders en Spanjaarden in heel Spanje, waaronder ook de Spaanse eilanden. 

Dit vind je misschien ook leuk