Het ontbinden van het vruchtgebruik op een woning in Spanje

door admin
Het ontbinden van het vruchtgebruik op een woning in Spanje

Vruchtgebruik is het juridisch zakelijke recht van een natuurlijke of rechtspersoon om andermans goed te gebruiken en de vruchten daarvan te plukken alsof hij of zij zelf de eigenaar was. Mits en zolang het goed zelf in stand blijft (artikel 476 Spaans Burgerlijk Wetboek).

De houder van de onroerende zaak is de ‘blote eigenaar’ en mag geen gebruik maken van de zaak of de opbrengsten ervan. De vruchtgebruiker is dus degene die het recht en de plicht heeft (op de voorwaarden waarop het vruchtgebruik is vastgelegd) om van het eigendom te genieten en dit te behouden overeenkomstig de voorwaarden waarop het vruchtgebruik werd vastgelegd.

Ben je de vruchtgebruiker van een woning, dan mag je in die woning wonen en voordeel uit die woning halen. Dit kan bijvoorbeeld het woongenot zelf zijn, maar je mag de woning bijvoorbeeld ook verhuren en er zo inkomsten uit halen. Dit worden dan de ‘vruchten’ van de woning genoemd.

Redenen van beëindiging vruchtgebruik

Als het vruchtgebruik wordt beëindigd, moet men overgaan tot consolidatie van de eigendomstitel door beëindiging van het vruchtgebruik. Dit kan alleen als het vruchtgebruik stond ingeschreven in het eigendomsregister. Het vruchtgebruik kan om verschillende redenen worden beëindigd, zoals door het overlijden van de vruchtgebruiker of doordat de rechtspersoon als vruchtgebruiker ophoudt te bestaan. Het vruchtgebruik kan ook eindigen wanneer de erflater een reden voor beëindiging in zijn testament heeft vastgelegd.  

Fiscale gevolgen van beëindiging vruchtgebruik

De consolidatie van de eigendomstitel door beëindiging van het vruchtgebruik is om belastingtechnische redenen van belang. De belasting die in dit geval wordt geheven is dzelfde als die van toepassing is op de rechtshandeling waarbij de zaak in gedeeltes werd opgesplitst. Er zijn twee soorten belasting, namelijk die van toepassing is in geval van koop of verkoop en de belasting die van toepassing is als de handeling geen winstgevend karakter heeft, zoals bij schenking of nalatenschap. In het eerste geval is overdrachtsbelasting en zegelrecht van toepassing en in het tweede geval spreekt men over successie- en schenkingsrechten.

Vraag professioneel advies

Beide soorten belastingen worden geheven door de autonome regio’s in Spanje (de comunidades autónomas). Deze hebben veelal een eigen wetgeving hieromtrent, wat de consolidatie van de eigendomstitel vrij complex kan maken. Het is dus aan te raden om een advocaat te nemen die gespecialiseerd is in dit soort gevallen. Bij Arcos & Lamers Asociados vindt u een uitstekend team dat Nederlandstalig advies geeft op zowel juridisch als fiscaal vlak met betrekking tot deze materie. De fiscalisten en advocaten van dit kantoor in Marbella dat heel Spanje als werkterrein heeft, zijn u graag van dienst.

Dit vind je misschien ook leuk