Politieke partij Ciudadanos wil campagne financieren met crowdfunding

door admin
Politieke partij Ciudadanos wil campagne financieren met crowdfunding

De partij die wordt geleid door Albert Rivera heeft een soort ‘ledenclub’ voor ogen die voordelen biedt aan kiezers die loyaal aan Ciudadanos zijn. De Spaanse krant El País schrijft dat aan mensen die op de partij willen stemmen een financiële bijdrage worden gevraagd.

Het begint er volgens de peilingen en naar aanleiding van het resultaat van de regionale verkiezingen in Catalonië op te lijken dat Ciudadanos een serieuze concurrent vormt voor de regeringspartij Partido Popular (PP).

Leden zullen toegang hebben tot speciale partij-evenementen die in verschillende steden zullen worden georganiseerd in ruil voor hun loyaliteit. Hen wacht na het doneren van geld een ‘speciale behandeling’.

Wel zal Ciudadanos er zorg voor moeten dragen dat de herkomst van elke euro precies bekend is. Zo werd eerder de linkse, eveneens nieuwe, partij Podemos door de Spaanse rekenkamer op de vingers getikt vanwege diverse ’tekortkomingen’ en ‘incoherenties’ toen men de precieze herkomst van het geld wilde achterhalen dat door de partij werd gebruikt voor de campagne in aanloop naar de verkiezingen voor het Europese parlement in 2014. De kwestie kreeg echter geen gevolg. Wel in zoverre dat de rekenkamer in april opriep tot het reguleren van crowdfunding als optie voor partijfinanciering.

Ciudadanos

De partij, Ciutatans of C’s genoemd, diende in Catalonië als tegenstroming voor het daar snel opkomende nationalisme. Drie jaar geleden won Ciudadanos 3 zetels en na de Catalaanse verkiezingen in 2012 had de partij 9 afgevaardigden in het regionale parlement. Hier kwamen er met de verkiezingen van 27 september jl. nog eens 11 bij.

Een gevleugelde uitspraak van Rivera is: ‘Catalonië is mijn geboortegrond (mi tierra), Spanje mijn land en Europa mijn toekomst’. Doordat hij sterk stelling neemt tegen het nationalisme in zijn regio, verdiende hij respect in de rest van het land. Hier plukt de partij nu de vruchten van. Rivera vindt dat Spanje een nieuwe partij ‘met schone handen’ nodig heeft. Hiermee verwijst hij naar de tientallen corruptieschandalen die zowel de lokale, regionale al landelijke politiek teisteren de laatste jaren. 

Naakt

De foto op deze pagina toont een naakte Albert Rivera en werd gebruikt voor de verkiezingsposter die Ciudadanos gebruikte als lancering voor de partij in 2006. De slogan op de poster was ‘solo nos importan las personas’ (alleen de mensen zijn belangrijk voor ons). Het idee was om met de naaktfoto symbolisch de ‘geboorte’ van een nieuwe partij aan te kondigen en op te vallen in het destijds met twee dominante partijen nog erg onbeweeglijke politieke spectrum.

Dit vind je misschien ook leuk