Ondernemen op de beurs in zeven stappen, stap 2

door admin
Ondernemen op de beurs in zeven stappen, stap 2

De vorig keer behandelden we in stap 1 het bepalen van uw rendementsdoelstelling. Deze kunt u hier nog eens nalezen. Nu u zelf uw rendementsdoelstelling heeft vastgesteld en opgeschreven is daarmee de eerste stap afgerond. Alleen het bepalen van het door u beoogde rendement is echter niet voldoende voor een complete beleggingsstrategie.

Meerdere routes

Stel dat u als beoogd bruto jaarrendement 8% heeft opgeschreven. Dat is een mooi percentage maar om dit te bereiken zijn meerdere ‘routes’ mogelijk. Stelt u zich een rendementsgrafiek voor [zie de foto bij dit artikel] waarbij verschillende lijnen over een bepaald tijdsvak het behaalde rendement per punt in de tijd aangeven. Het rendement loopt van -25% tot +25%. Welke lijn voelt voor u het beste om tot 8% rendement te komen?

Pieken en dalen

Staat voor u het behoud van uw vermogen centraal, dan voelt u zich vast niet comfortabel bij een lijn met hoge pieken en diepe dalen. Een vlakke, geleidelijk oplopende lijn van 0% naar 8% zal u meer aanspreken. Of een lijn met iets ‘ondiepe’ golfbewegingen. Vanzelfsprekend betekent het beperken van risico ook een beperking van de maximale winst. We kennen allemaal de spreuk ‘no risk, no glory’.

Gewenste route

Met de in stap 1 door u zelf geformuleerde doelstelling voor uw rendement kunt u bepalen of een maximaal koerspotentieel voor elke positie noodzakelijk is om uw doelstelling te halen. Via -20% en +20% uiteindelijk op het beoogde rendement van 8% uitkomen, is niet voor iedere belegger een gewenste route. Zelfs bij een gespreide portefeuille is dit verloop geen ondenkbaar scenario.

Trackers op AEX-index

Veel beleggers gebruiken trackers op de AEX-index om gesprei d te beleggen in de index om de risico’s van het beleggen in individuele aandelen te vermijden. Maar ook deze index kan een grillig verloop hebben. Wanneer u dat risico met uw vermogen niet wilt of kunt lopen, zult u deze koersschommelingen vooraf moeten uitsluiten. Dat kunt u doen door bijvoorbeeld uw posities te verzekeren met het kopen van put-opties, het inleggen van stoplossorders, maar ook het verkopen van callopties heeft een dempende werking op uw risico. Deze opties komen later in het zevenstappenplan aan de orde.

Beleggingshorizon

Bij stap 2 zult u ook uw belegginshorizon moeten vaststellen. Deze kan op vijf jaar liggen, maar ook op één jaar. Bij uw beleggingsbeslissingen moet u zeker deze horizon meenemen. Tussentijds kunt u best een negatief rendement hebben (de dalingen in de rendementsgrafiek). Dit moet wel aansluiten bij uw beleggingshorizon.

Stap 3

Bij stap drie behandelen we welke beleggingsinstrumenten u kunt inzetten om tot uw rendementsdoelstelling te komen en uw risico’s te beperken. Voor die tijd zult u moeten vaststellen welk risico u bereid bent te lopen  met uw vermogen en waar uw beleggingshorizon ligt.

Alex Spanje

Heeft u behoefte aan begeleiding bij het opstellen en vastleggen van stap 1? Dan kunt u contact opnemen met Alex Spanje. Vanuit het Alex Beleggerscentrum staan Kaspar Huijsman en zijn team elke beursdag in contact met zowel startende als ervaren beleggers. Klik hier wanneer u op de hoogte wilt blijven van voor u interessante seminars bij u in de buurt. Kaspar Huijsman is directeur van Alex Spanje & Portugal. Vanuit zijn expertise schrijft hij regelmatig artikelen over beleggen met elke keer een ander thema. Heeft u naar aanleiding van deze artikelen vragen of u wilt zelf een onderwerp aandragen, neem dan contact met hem op via: kaspar.huijsman@alexspanje.com of telefonisch: +34 952 924 011.

Dit vind je misschien ook leuk