Incassoprocedures in Spanje

door admin
Incassoprocedures in Spanje

Als je debiteur niet tot betaling te bewegen is, is het noodzakelijk om passend in te grijpen. Soms lukt dat door enkel een brief te schrijven. Vaak heeft een conflict over geld een steviger aanpak nodig. In Spanje gaan incassoprocedures heel anders dan in Nederland. Hier behandelen we de belangrijkste verschillen.

Borgsom

Waar een Nederlandse ondernemer snel geneigd zal zijn om een zogenoemd conservatoir beslag te leggen – dit is een beslaglegging die gedaan wordt nog voordat er een vonnis is uitgesproken – blijkt dit in Spanje niet zo eenvoudig. Hier zal het concrete gevaar dat de schuldenaar zijn activa zal laten verdwijnen moeten worden aangetoond. Bovendien moet door de schuldeiser een borgsom bij de Spaanse rechtbank betaald te worden. Deze dient ter garantie voor eventuele schade die aan de kant van de schuldenaar zou kunnen ontstaan wanneer het beslag achteraf onterecht lijkt.

Geen deurwaarders

Een ander probleem in Spanje is dat het beroep deurwaarder hier niet bestaat. De taken die een deurwaarder in Nederland uitvoert, liggen in Spanje bij ambtenaren van de rechtbank. Dit komt de snelheid van een incassoprocedure niet bepaald ten goede, zo is onze ervaring.

Het is verstandig eerst de openbare registers te laten raadplegen om een beeld te krijgen van de exacte financiële situatie van een Spaanse onderneming met een betalingsachterstand. In veel gevallen kunt u op basis hiervan al een inschatting maken van de kansen om de vordering te incasseren.

Gerechtelijke incasso

In Spanje bestaan verschillende mogelijkheden om tegen debiteuren te procederen al naar gelang het type schuld en de hoogte hiervan. Deze mogelijkheden zijn als volgt:

Juicio monitorio: Dit is een betalingsbevel procedure, waarbij relatief snel een vonnis wordt gewezen als er geen verweer wordt gevoerd. De debiteur wordt door de rechtbank aangemaand om binnen 20 dagen te betalen of verweer te voeren. Als er verweer wordt gevoerd dient een uitvoerige bodemprocedure gestart te worden.

Juicio verbal: Hier wordt na een dagvaarding een zitting door de rechtbank gepland. In dit geval zijn er geen voorafgaande hoorzittingen om de bewijzen aan te voeren en enkel alleen de voorafgaande mondeline verklaring van de eiser en de debiteur.

Juicio ordinario: Dit type procedure geldt voor vorderingen groter dan 6.000 euro en waarbij uitvoerig wordt geprocedeerd. Dit kan één tot twee jaar duren.

Juicio camiario: Dit is een procedure voor cheques en wissels in het geval uw vordering gebaseerd is op een onbetaalde cheque of wissel. De rechter maant de debiteur tot betaling binnen tien dagen en kan tegelijkertijd beslag leggen op goederen van de debiteur.

Gimbrère Advocaten

Gimbrère Advocaten helpt u graag om een keuze te maken uit de verschillende mogelijkheden, zodat uw openstaande vordering zo snel mogelijk kan worden geïncasseerd. Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u een vraag met betrekking tot andere juridische disciplines? Bezoek dan nu de website of neem contact op met een van onze Nederlands- en Spaans sprekende advocaten in Spanje. 

Dit vind je misschien ook leuk