Gevolgen van wijzigingen van de Spaanse kustwet

door admin
Gevolgen van wijzigingen van de Spaanse kustwet

Deze cijfers impliceren een sterke toename van de bevolking, meer industrie, meer landbouw en visserij en ook een intenser transport in de zone die als kwetsbaar wordt beschouwd. Om de kust te beschermen voerde de overheid in 1988 een Kustwet in. Enkele artikelen daarin worden af en toe aangepast met directe gevolgen voor de bebouwing in openbaar maritiem domein en beperkingen op of aan de eigenaar van grond die grenst aan zee.

Drie zones

Er zijn volgens de Kustwet drie zones. De eerste wordt aangeduid met Servidumbre de protección: beschermde erfdienstbaarheid. Deze betreft 100 meter vanaf waar het zeewater komt bij vloed. De tweede zone is Servidumbre de tránsito: doorvoerzone. Dit betreft 6 meter die vrij moet blijven voor publieke toegang voor voetgangers, voertuigen en hulpdiensten. Tot slot is de derde zone Servidumbre de acceso al mar: toegangszone tot zee. Deze grenst aan de eerste zone van beschermde erfdienstbaarheid.

Inschrijven eigendomsregister

Ligt uw net aangekochte, bestaande woning of ander eigendom in Spanje direct aan de kust, dat wil zeggen aan of in een publieke maritieme/landzone, en wilt u deze inschrijven in het Eigendomsregister, dan zijn er mogelijk enkele wijzigingen in artikel 36 van de Spaanse kustwet op uw situatie van toepassing.

Nader onderzoek

De beheerder van het eigendomsregister zal de inschrijving van onroerend goedobjecten die aan het openbaar maritiem domein grensen of deze overschreiden namelijk opschorten in afwachting van een nader onderzoek naar de precieze ligging van het onroerend goed. Deze controle gebeurt op basis van een grafische illustratie die wordt afgegeven door het Dirección General de Sostenibilidad de la Costa y del Mar.

Erfdienstbaarheden

De precieze omstandigheden van de woning worden door deze instantie meegedeeld aan de Servicio Periférico de Costas, zodat deze binnen een maand na ontvangst van dit verzoek kan certificeren of het object de grens van het openbaar maritiem domein overschrijdt of niet. Ook komt daar informatie bij over de status van de betreffende erdienstbaarheden van bescherming en doorgang. Als na het verstrijken van deze periode het certificaat niet wordt ontvangen, wordt de opschorting omgezet in een eigendomsinschrijving.

Inschrijving geweigerd

Mocht uit het certificaat blijken dat het eigendom het openbaar maritiem domein doorkruist volgens de grenzen die eerder bij ministerieel besluit werden goedgekeurd, dan zal de beheerder van het eigendomsregister de inschrijving weigeren. De Servicio Periférico de Costas zou de kanttekening van het besluit waarin de grens werd goedgekeurd per aparte procedure moeten verzoeken.

Aantekening

Doorkruist de woning volgens het certificaat het openbaar maritiem domein dan zal de beheerder de verzochte inschrijving maken en dit meedelen aan de Servicio Periférico de Costas. Hiervan wordt dan ook een aantekening gemaakt op het inschrijvingsdocument van het eigendom met de vermelding zowel op de inschrijving als op de verzendingsnota dat deze nog onderhevig is aan onderzoek.

Gedeeltelijk in openbare maritieme zone

Als de woning in Spanje alleen gedeeltelijk het openbaar maritiem domein doorkruist, betreffen de voorgaande beperkingen alleen dat gedeelte waarbij de beschrijving aangepast dient te worden aan de inhoud van het besluit waarin de grens werd goedgekeurd.

Meer informatie

Neem nú contact op met het Nederlandstalige advocatenkantoor Arcos & Lamers Asociados in Marbella voor meer informatie of advies over uw woning binnen een openbare maritieme zone in Spanje of over andere juridische kwesties.

Dit vind je misschien ook leuk