Help! Je nieuwbouwwoning in Spanje vertoont gebreken…

door admin

Doorgaans koopt u een dergelijke woning vanaf een plan. Dat wil zeggen dat u hooguit een digitale presentatie kunt bekijken van hoe uw toekomstige huis er van binnen en buiten uit zal komen te zien. Of men toont u een pilot-woning om een goede indruk te krijgen. Vervolgens houdt u wellicht het bouwproces in de gaten en ziet u langzaam maar zeker uw nieuwe stulpje onder de Spaanse zon verschijnen.

Gebreken

Dan komt het moment dat u uw spullen kunt verhuizen en in de woning kunt trekken om eindelijk te genieten van de zon, uw rust in Spanje en uw eigen huis. Het kan echter gebeuren dat u in de jaren die volgen gebreken tegenkomt. Daarom informeren we u hieronder over de verantwoordelijkheden die een bouwonderneming heeft na de bouw van een woning, zoals die is opgenomen in de Spaanse regelgeving (Wet 28/1999 van 5 november over bouwrecht):

Zonder afbreuk te doen aan de contractuele afspraken, zijn natuurlijke personen en rechtspersonen die bij het bouwproces betrokken zijn onderhevig aan de eigenaren en derden-kopers. Deze natuurlijke en rechtspersonen zijn aansprakelijk voor de hierna vermelde materiële schade in de aangegeven periode, geteld vanaf de datum van oplevering van de woning of het gebouw:

1 a) Voor een periode van tien jaar: Aansprakelijk voor de materiële schade veroorzaakt door gebreken of defecten aan fundering, dragers, balken, latwerk, draagmuren of andere constructieve elementen die een direct risico vormen voor de werktuigbouwkundige degelijkheid en stabiliteit van het gebouw.

1 b) Voor een periode van drie jaar: materiële schade veroorzaakt door gebreken of defecten aan bouwkundige elementen of installaties die schade aanrichten door het niet-nakomen van de eisen van bewoning (met betrekking tot hygiëne, gezondheid, milieu, geluid, energiebesparing en -gebruik).

1 c) De bouwonderneming is tevens aansprakelijk voor de materiële schade door gebreken, defecten en/of door onwetendheid die schadelijk zijn voor de afwerking of voor het afgeronde werk voor een periode van één jaar.

Als het niet mogelijk blijkt om de oorzaak van de materiële schade te specificeren, of niet naar behoren kan worden vastgesteld in hoeverre elke tussenpersoon betrokken is, dan geldt hoofdelijke aansprakelijkheid.

Hoofdelijk aansprakelijk

In alle gevallen is de bouwonderneming samen met de andere tussenpersonen hoofdelijk aansprakelijk ten aanzien van mogelijke kopers voor de mogelijke gevolgen van materiële schade aan het gebouw veroorzaakt door defecten en/of gebreken in de constructie.

Het is van belang om iedere zaak afzonderlijk te behandelen om de aansprakelijkheid van de tussenpersonen vast te stellen. In alle gevallen is de maximale duur waarin gekeken wordt naar de aansprakelijkheid tien jaar.  De aansprakelijkheidwordt gedekt door een tienjarige bouwverzekering. Bevindt u zich zelf in een situatie zoals hierboven omschreven en twijfelt u wat te doen, dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met het Nederlandstalige advocatenkantoor Arcos & Lamers Asociados in Marbella. Zij zijn gespecialiseerd in onroerend goed en behandelen zaken in heel Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk