Aansprakelijkheid bij de aankoop van een bedrijf in Spanje

door admin

Bij de aankoop van een bedrijf in Spanje moet echter rekening gehouden worden met de aansprakelijkheid van het verworven bedrijf. De aankoop ervan op zich, de wijziging van naam of de reorganisatie ervan, stelt de gekochte vennootschap niet vrij van aansprakelijkheid.

Instandhouding activiteit

De Spaanse Hoge Raad heeft in een vonnis op 16 december vastgelegd dat het belangrijkste criterium inzake de financiële aansprakelijkheid na een overdacht de instandhouding van een economische of bedrijfsactiviteit is. Daarom wordt het aangekochte Spaanse bedrijf enkel van aansprakelijkheid vrijgesteld als de economische of bedrijfsactiviteit verbroken of drastisch veranderd wordt.

Uit de rechtspraak kan worden afgeleid dat de overdracht van aansprakelijkheid tussen rechtspersonen mogelijk is voor de overtredingen die door een van de vennootschappen wordt begaan. Daarom is het mogelijk dat een rechtspersoon aansprakelijk is voor de overtredingen die begaan zijn door een andere rechtspersoon.

Aansprakelijkheid omzeilen

Het rechtssysteem laat deze aansprakelijkheid toe in geval van fraude of rechtsmisbruik. Juridische en organisatorische wijzigingen na een bedrijfsoverdracht leiden niet noodzakelijkerwijs tot een nieuwe juridische vorm die is vrijgesteld van aansprakelijkheid. Het zou zo namelijk wel erg gemakkelijk zijn voor een rechtspersoon om de aansprakelijkheid te omzeilen. Een interne reorganisatie van een bedrijf, een naamswijziging of het veranderen van de juridische vorm zou dan al voldoende om aansprakelijkheid te ontlopen.

Arcos & Lamers Asociados

De medewerkers van Arcos & Lamers Asociados staan u met plezier bij in het gehele proces van de aankoop van een bedrijf. De bijkomende juridische, zakelijke en fiscale aspecten zullen uitvoerig worden geanalyseerd en behandeld. Zo kunt u met een gerust hart een bedrijf overnemen in Spanje. Onze medewerkers spreken ook Nederlands.

Dit vind je misschien ook leuk