Ondernemen op de beurs in 7 stappen: Stap 5

door admin
Ondernemen op de beurs in 7 stappen: Stap 5

Eerder behandelden we de eerste vier stappen van het zeven stappenplan. Het resultaat hiervan is een ondernemingsplan van minder dan een A4-tje met daarbij een (digitale) watchlist van obligaties, aandelen, derivaten of andere beleggingsproducten die voldoen aan uw eigen voorwaarden. Of beter gezegd, beleggingsproducten die u naar uw rendementsdoelstelling leiden (stap 1) binnen een nader gespecificeerd tijdspad en via een route die bij u past (stap 2). U heeft daarbij een wereld aan mogelijkheden om in te beleggen (stap 3) en houdt het voor uzelf overzichtelijk door gericht een selectie te volgen via de watchlist (stap 4). Uiteindelijk wordt het door u gerealiseerde rendement bepaald door het verschil tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs. Het instapmoment en het uitstapmoment zijn dus cruciaal voor u. Hieronder gaan we in op het instapmoment. In stap 6 komt het uitstapmoment aan bod.

Technische Analyse

Met een aantal aandelen in uw watchlist, kunt u zich met behulp van de Technische Analyse een beeld gaan vormen over uw mogelijkheden met het fonds. Meer over de Technische Analyse leest u hier en hier. Hoewel de Technische Analyse geen uitspraken kan doen over het toekomstige koersverloop, is er wel degelijk nuttige informatie uit te halen. Stel dat u het aandeel Unilever (UN) heeft opgenomen in uw watchlist. U heeft dan de keuze om dit aandeel direct op basis van vertrouwen in het fonds te kopen en zo uw rendement proberen te halen. U kunt ook met uw eigen Technische Analyse andere momenten vaststellen waarop u in actie wilt komen.

Welk moment kiest u?

In de volgende grafiek ziet u het verloop van het aandeel UN van juni 2015 tot eind mei 2016 met daarin de perioden dat het aandeel de stijgingen en dalingen kende. Deze informatie kunt u op verschillende manieren gebruiken om uw instapmoment te bepalen. Wacht u bijvoorbeeld tot een duidelijke bodem om in te stappen, of bepaalt u liever zelf op basis van de hogere toppen en bodems uw instapmoment? Zelfs als u niet wilt wachten op een (mogelijke) daling en direct wilt instappen, kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om niet uw totaal geplande aantal aandelen direct te kopen, maar bijvoorbeeld slechts de helft. Later kunt u dan een daling alsnog gebruiken om een tweede tranche op een lager niveau aan te schaffen.

Moving Average

Een veel gebruikte manier om u instapmoment te bepalen is via het Moving Average, met de bijbehorende signalen . Moving averages worden berekend door het gemiddelde te nemen van de koers van een X aantal perioden. De positie van de moving average kan gebruikt worden voor het bepalen van de algemene trend. Bij een neerwaartse trend bevinden de moving averages zich normaal gesproken boven de actuele prijs. Dan kan het verstandig zijn om te verkopen. Wanneer de moving averages zich juist onder de prijs bevinden is er sprake van een opwaartse trend en de onderliggende waarde sterker wordt dan de trend kunt u bijvoorbeeld instappen. Zorg dat u voor de volgende keer de Technische Analyse op de fondsen uit uw watchlist heeft toegepast en uw eigen instapmomenten heeft bepaald.

Alex Spanje

Heeft u behoefte aan begeleiding bij het opstellen en vastleggen van stap 1? Dan kunt u contact opnemen met Alex Spanje. Vanuit het Alex Beleggerscentrum staat Kaspar Huijsman en zijn team elke beursdag in contact met zowel startende als ervaren beleggers. Heeft u naar aanleiding van deze artikelen vragen of u wilt zelf een onderwerp aandragen, neem dan contact op met Alex Spanje via: info@alexspanje.com of telefonisch: +34 952 924 011. Informatie in dit artikel is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies.

Dit vind je misschien ook leuk