De verrassend ongerepte kust van het Spaanse Murcia

door admin
De verrassend ongerepte kust van het Spaanse Murcia

In die andere 85 procent liggen nog talloze onbekende en grotendeels ongerepte kusten. Een daarvan is de Costa Cálida in de regio Murcia. Cálida betekent ‘warm’ in het Spaans. En warm is het er zeker met het hele jaar door een heerlijk klimaat. Murcia’s kust is te vinden in het zuidoosten van Spanje aan de Middellandse Zee, ingeklemd tussen de provincies Alicante en Almería. De totale kustlengte beslaat zo’n 250 kilometer, inclusief de kust van Mar Menor. Dit is een door een lange, smalle landtong ontstande lagune die is afgescheiden van de Middellandse Zee.

Wilde Westen

Omdat de stranden alleen in het oostelijke deel inclusief de Mar Menor, bedekt zijn met fijn zand, is het daar het drukst en volst met (toeristische) bebouwing. Zak je meer af naar het zuiden dan zie je steeds meer ruige rotskusten met kleine baaien, verlaten achterland en afgelegen strandjes. Hier betaal je in de talloze, kleine, authentieke visrestaurants, waar je vaak gewoon met je voeten in het zand zit, nog niet de hoofdprijs.  In het landschap dat vaak eerder aan het wilde westen van Amerika doet denken dan aan Spanje, kun je prachtig wandelen. Dit zijn zonder uitzondering zonovergoten tochten met een vrijwel onafgebroken uitzicht op de kristalheldere zee.

Bergen

Zoek je het liever verder het binnenland in, dan zijn er diverse gebergten waar ook uitstekend verschillende activiteiten gedaan kunnen worden, zoals paardrijden, mountainbiken, klimmen en gewoon wandelen. Verwacht geen hooggebergte in deze regio, maar met 2.027 meter vormt de Los Obispos berg in El Macizo de Revolcadores toch nog een zeer respectabele berg waar mooie routes zijn uitgezet die prachtige vergezichten opleveren. Kijk voor meer informatie over wandelroutes in Murcia op Wikiloc.

Murcia en Cartagena

Murcia zelf wordt vaak onderschat. Natuurlijk is deze stad niet direct te vergelijken met cultuur-historische parels als Granada, Sevilla, Córdoba of Toledo, maar sla hem ook niet over. Het is er aangenaam en gezellig en er is ook nog van alles te doen. Zoals op het Plaza del Cardenal Belluga de kathedraal en de abstract geometrische facade van het gemeentehuis bezichtigen. Winkelen is leuk rond C/Trapería en rond El Corte Ingés of bezoek de meest uigebreide kerststal van Spanje met 556 personages en 372 dieren in het Francisco Salzillo Museum. Salzillo is Murcia’s beroemdste inwoner. Het historische havenstadje Cartagena werd gesticht als Carthago Nova door de Punische veldheer Hasdrubal en biedt niet heel veel bezienswaardigs, maar wel een levendige, echt Spaanse sfeer.

Watersport en andere activiteiten

Voor watersportliefhebbers en gezinnen is de Mar Menor ideaal. Omdat deze maximaal 7 meter diep is, is het water het hele jaar door van een aangename temperatuur. De stranden lopen geleidelijk af en er zijn nooit hoge golven dus het is ideaal voor gezinnen met kleine kinderen. Soms is het water net een azuurblauwe spiegel en bij nevelig weer lijken de flatgebouwen vanaf de landtong op bijna surrealistische manier uit de zee te steken. Je kunt er windsurfen, zeilen, padelsurfen, duiken en kayakken. In het achterland zijn bovendien diverse golfcourses te vinden.

Goedkope huizen

Een voordeel van Murcia is dat de kust nog niet is overspoeld met buitenlanders en toerisme. Het leven is er een stuk betaalbaarder dan aan de bekende costas. Denk hierbij vooral aan prijzen die je betaalt in horeca, sport en vrije tijd. Ook de huizenprijzen liggen er een stuk lager. Volgens de Spaanse vastgoedwebsite Fotocasa.es lag in augustus dit jaar de gemiddelde prijs per vierkante meter van woningen die op dat moment in de verkoop stonden op 1.628 euro. Aan de Costa Brava is dat 1.652 euro, de Costa del Sol 1.671 euro en de Costa Blanca 1.317 euro. De gemiddelde prijs per vierkante meter van woningen in Murcia was in diezelfde maand 1.138 euro. Dat is nogal een verschil.

Casa las Dunas

Overweeg je om je in Spanje te vestigen en een tweede huis te kopen en lijkt de regio Murcia je zo gek nog niet, dan is het fijn om met een betrouwbare makelaar in zee te gaan. Casa Las Dunas is zo’n makelaar die al sinds 1997 gevestigd is in Spanje. Deze Nederlandse aankoopmakelaar is gespecialiseerd in de Costa Cálida en de Costa Blanca. Casa Las Dunas verzorgt niet alleen aankoopbegeleiding van A tot Z, maar biedt ook nazorg als de koop eenmaal is afgerond. Koop je een huis om dit te verhuren aan toeristen dan biedt Casa Las Dunas ook woningbeheerdiensten.

Aanbod

Casa Las Dunas beschikt over een ruim aanbod aan nieuwbouwwoningen, bestaande woningen en huurwoningen. Het kantoor heeft toegang tot bankbeslagen en beschikt over een eigen team van aannemers en architecten om samen met u uw droomhuis te ontwerpen en te bouwen. Dit laatste kan op elke willekeurige locatie in heel Spanje. Casa las Dunas is Mondi Approved en treedt regelmatig op als deskundige in het programma House Vision van RTL4 of als specialist in Belgische en Nederlandse media als het gaat over de Spaanse woningmarkt. Aarzel niet om vrijblijvend contact op te nemen.

Dit vind je misschien ook leuk