Wat zijn de goedkoopste supermarkten van Spanje?

door admin
Wat zijn de goedkoopste supermarkten van Spanje?

OCU concludeert dat het mogelijk is om gemiddeld 933 euro op jaar basis te besparen al naar gelang bij welke supermarkten de boodschappen gedaan worden. Dat is een vijfde van de gemiddelde totale uitgaven aan boodschappen in een gemiddeld huishouden. Op individueel niveau is de Alcampo in de stad Vigo het allergoedkoopst van Spanje. Deze winkel wordt gevolgd door die van hetzelfde merk in Murcia, Sevilla, Oviedo en Moratalaz (Madrid). Daarna volgen de Dani in Jaén en de SUPECO in Alcalá de Henares.

Duurste supermarkten

De duurste supermarkten zijn Sánchez Romero in Madrid, de online supermarkt Ulabox, de gewone supermarkt Villa de Madrid en twee vestigingen van Sorli Discau in Madrid en Barcelona.

Dani het goedkoopst

De goedkoopste supermarktketen is Dani, gevolgd door Alcampo, Deza, Cash Fresh en Familia. De duurste zijn opieuw Sánchez Romero, Ulabox en de supermarkten van Villa in Madrid.

Goedkope steden

De steden waar het boodschappen doen het goedkoopst is, zijn Almería, Puertollano en El Corredor del Henares. De duurste plaatsen zijn Las Palmas de Gran Canaris, Barcelona en Getxo.

Grootste besparing mogelijk in Madrid

In Madrid kunnen consumenten de grootst besparing verkrijgen door slim te winkelen, namelijk 2.999 euro op jaarbasis. Gevolgd door de plaats Alcobendas-San Sebastián de los Reyes met 2.750 euro.

Online winkelen voordelig

OCU wijst consumenten erop dat het online winkelen tot nog grotere besparingen kan leiden, namelijk 1,827 euro op jaarbasis. In Barcelona is dat bijvoorbeeld 1.632 euro en Girona 1.595 euro.

In Zamora vallen de mogelijke besparingen het laagste uit met gemiddeld 276 euro, daarna volgt Ciudad Real met 287 euro en Segovia met 409 euro.

Prijzen zijn gestegen

Volgens de consumentenorganisatie zijn de prijzen gemiddeld met 0,7% gestegen ten opzichte van 2015. In dat jaar daalden de prijzen nog met 0,2%. ‘De helft van de producten die in het onderzochte boodschappenmandje zitten zijn in prijs gestegen en deze stijgingen waren groter dan de prijsdalingen’. Het grootste gedeelte van de grootste supermarktketens verhoogden hun prijzen tussen de 1 en 3,5%. Volgens OCU is dit negatief voor veel families die nog steeds moeite hebben het einde van de maand te halen met hun budget. Men wijst speciaal op het feit dat de prijs van dagverse producten zoals groente, fruit en vis is gestegen met 6,3%.

Gemiddelde uitgaven zijn gestegen

De gemiddelde uitgaven per huishouden per jaar aan boodschappen ligt op 4.138 euro. Dat is 2,3% meer dan in 2015.

La Rioja is de autonome regio waar boodshappen doen het goedkoopst is. De Balearische eilanden en Catalonië zijn het duurst.

Volledig overzicht alle supermarkten

Op de website van de krant El Confidencial staat het volledige overzicht met alle onderzochte supermarkten. De waarde van 100 vertegenwoordigd de goedkoopste supermarkt. De eerste keer dat misschien wel de bekendste supermarktketen van Spanje in de lijst voorkomt is het met de online winkel en een waarde van 115. De tweede keer met dezelfde waarde is het de gewone winkel in Córdoba. De duurste Mercadona is in Marbella met een waarde van 123.

Dit vind je misschien ook leuk