Belangrijke informatie voor werkgevers in Spanje

door admin
Belangrijke informatie voor werkgevers in Spanje

Volgens de Spaanse wet zijn bedrijven die werknemers in dienst hebben (of dat nu fulltime, parttime of leerwerkplekken zijn) verplicht een dagelijks register bij te houden van de werkweek van de werknemer. Het niet bijhouden van dit register heeft inmiddels al tot sancties tegen verschillende bedrijven geleid. De verplichtingen die een dergelijk register van de werkweek met zich meebrengt zijn als volgt:

Allereerst dienen naast het arbeidscontract de verdeling van de dagen dat de medewerker werkt en het aantal uren per dag expliciet te worden bijgehouden.

Dit gebeurt doordat de werkgever aan de werknemer maandelijks een template van de dagregistratie van de werkweek, de zogenaamde Registro Diario de la Jornada, overhandigd. Hierop vult elke werknemer aan het begin én aan het einde van de dag het aantal uren in en dit moet ook op die momenten door de werkgever worden getekend.  

Maandelijks overhandigt de werkgever samen met het loonstrookje een kopie van het ingevulde Registro Diario de la Jornada aan de werknemer. Hierop staan dan zowel de standaarduren volgens het arbeidscontract, als de gewerkte overuren vermeld.

Tot slot moet de werkgever de getekende dagregistratie voor een periode van vier jaar bewaren.

Gevolgen van het niet naleven

Het niet naleven van deze regelgeving of het niet communiceren van deze werkwijze aan de werknemer, doet vermoeden dat de werknemer voltijds in dienst zou zijn, waardoor hij of zij het verschil aan uren kan opeisen. Daarnaast loopt de werkgever de kans een boete te krijgen van de arbeidsinspectie. Deze varieert van 626 euro tot 6.250 euro.

Doelen van de wetgeving

Het optreden van de arbeidsinspectie tegen het niet naleven van deze nieuwe richtlijnen voor de werkgevers, heeft twee belangrijke doelen:

  1. Dat in deeltijdcontracten het aantal uur dat de werknemer werkt precies is opgenomen. Zo kan worden gecontroleerd of de daadwerkelijk gewerkte uren overeenkomen met het aantal uren waarvoor de werknemer is aangenomen en waarover sociale premies worden betaald.
  2. Ten tweede wordt het aantal gewerkte uren door de werknemer bijgehouden en aan het eind van de maand aan de werknemer overhandigd. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen de gewerkte uren volgens het contract en de gemaakte overuren. Zo kan fraude in dit opzicht worden voorkomen. Met deze nieuwe regel kunnen nu dus ook sancties worden opgelegd aan bedrijven die de wet niet naleven.

 

Advies nodig?

Heeft u een bedrijf in Spanje en personeel in dienst? Dan is ons advies om bovengenoemde nieuwe regels na te leven en een dagregister in te voeren. Zo voorkomt u dat uw bedrijf met eventuele sancties of andere vervelende consequenties te maken krijgt. De Nederlandstalige advocaten en accountants van Arcos y Lamers Asociados met hoofdvestiging in Marbella helpen u hierbij graag. Ook voor andere vragen over wetgeving en belastingregels in Spanje kunt u bij ons terecht. 

Dit vind je misschien ook leuk