Het wat en hoe van het softdrugsbeleid in Spanje

door admin
Het wat en hoe van het softdrugsbeleid in Spanje

Er zijn altijd Nederlanders die op reis gaan naar Spanje en daar, bedoeld of onbedoeld, in aanraking komen met softdrugs. Door het gedoogbeleid in Nederland op het gebied van softdrugs is het voor hen vaak onduidelijk wat de regels zijn in Spanje. In dit artikel vind je meer informatie over wat de verschillen zijn tussen het Nederlandse en het Spaanse beleid bij een kleine hoeveelheid softdrugs.

Softdrugs in Nederland

Het Nederlandse drugsbeleid is geregeld in de Opiumwet. Deze Opiumwet is gekoppeld aan het Wetboek van Strafrecht. Overtreding van de Opiumwet kan tot gevolg hebben dat er een veroordeling door een rechter volgt. Daarbij kan de rechter ook een straf opleggen. Dit kan in Nederland zowel een geldboete als een gevangenisstraf zijn.

De verboden middelen die onder softdrugs verstaan worden, zijn in Nederland geregeld in lijst 2 van de Opiumwet. Bij softdrugs wordt in Nederland voornamelijk gedacht aan marihuana (of wiet) en hasj. Er staan echter ook andere, lichte narcotica of lichte bedwelmingsmiddelen op deze lijst.

Volgens artikel 3 van de Opiumwet is het verboden om een middel van lijst 2 binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen, te bereiden, te bewerken, te verwerken, te verkopen, af te leveren, te verstrekken of te vervoeren; aanwezig te hebben of te vervaardigen.

Bezit in beginsel strafbaar

Het in het bezit hebben van softdrugs is in beginsel dus al strafbaar. Dit is echter niet een punt waar justitie actief verdachten op vervolgt. Het OM stelt (zelf) dat, indien de verdachte 18 jaar of ouder is en minder dan 5 gram softdrugs bij zich heeft, men overgaat tot inbeslagname en de zaak seponeert. Seponeren betekent dat ondanks dat de verdachte een strafbaar feit heeft gepleegd, de openbare aanklager beslist om niet te vervolgen. Bij meer dan 5 gram maar minder dan 30 gram volgt een boete van €75,- [1] Het gebruiken van softdrugs is niet strafbaar volgens de Opiumwet. Er zijn echter wel APV’s (algemeen plaatselijke verordeningen) die gebruik verbieden. Een APV is een lokale wet opgesteld door bijvoorbeeld een gemeente. Bij overtreding van de APV kan de rechter in dit geval een geldboete opleggen en de dader tot een maximale hechtenis van drie maanden veroordelen.

Softdrugs in Spanje

In Spanje is het drugsbeleid op het gebied van softdrugs vergelijkbaar met dat in Nederland. Eén en ander is er echter anders geregeld. Zo is er een duidelijke scheiding tussen administratief en strafrechtelijk; gebruik en bezit is administratiefrechtelijk geregeld, en het vergaren, vervoeren en verkopen strafrechtelijk. Meer weten? Lees hier verder. 

Dit vind je misschien ook leuk