Niks is leuker dan de praktijk van het beleggen

door admin
Niks is leuker dan de praktijk van het beleggen

Zelf hebben wij hier in het verleden ook veel onderzoek naar gedaan, maar ik ga u verder niet lastig vallen met de uitkomsten… Ik wil u namelijk iets mee geven uit de praktijk. Daarom leg ik u hier een strategie uitleggen die heel goed werkt op jaarbasis en die op voorhand duidelijk inzicht geeft wat uw kansen en mogelijke verliezen zijn. En dat moet u als belegger aanspreken. Veel beleggers zijn u (al jaren) voorgegaan in deze methodiek, daarom wil ik deze graag met u delen.

Jaaropties

Opties zijn financiële instrumenten waar ik veel over geschreven heb. Voor de achtergrond en theorie verwijs ik graag naar mijn eerdere columns. Er zijn opties die een looptijd hebben van één dag, een maand, meerdere maanden, één jaar en meerdere jaren. De opties met de langste looptijd zijn momenteel tot december 2021.

In dit voorbeeld wil ik u een jaarstrategie uitleggen, dus hebben we het hier alleen over opties met een afloopdatum op de derde vrijdag van december van 2017. Daarbij wil ik opmerken dat het niet van belang is of iemand hier direct op 2 januari 2017 mee begint, het kan ook prima gedurende januari, februari of maart. Het is maar een voorbeeld om u te inspireren.

Het gaat om de strategie

Het gaat hier om de strategie en niet om het aandeel zelf. Dit voorbeeld is toepasbaar op heel veel verschillende aandelen, dus u kunt zelf bepalen met welk aandeel u werkt.

Stel u denkt dat ING in 2017 wel eens een positieve koersbeweging kan gaan maken. Dan kunt u de aandelen kopen (als u ze nog niet in bezit heeft). Op de laatste handelsdag van 2016, vrijdag 30 december, noteert het aandeel ING rond de 13.30 EUR. Wanneer u 1.000 aandelen koopt, investeert u dus: 13.300 EUR. U kunt ook besluiten om de helft nu te kopen, dus 500 aandelen. En dan komt het.

Vervolgens verkoopt u twee typen opties:

  • Een call optie op een hoger niveau dan uw aankoop prijs. In dit geval dus boven de 13,30 EUR.

Hiermee neemt u de verplichting op u om uw aandelen te moeten verkopen voor de prijs van de call optie.

  • En u koopt een put optie om de andere 500 aandelen te moeten bijkopen op een lagere prijs dan de 13,30 EUR.

U kunt dus meerdere opties kiezen. Ik heb gekozen voor de call optie december 2017 EUR 15 en de put optie december 2017 EUR 11. Ik moet mijn aandelen dus verkopen voor 15 EUR en moet ze bijkopen voor 11 EUR. Voor deze verplichtingen krijgt u twee keer geld. De call optie levert EUR 0,63 per aandeel op en voor de put optie krijgt u 0,80 EUR per aandeel. Bij elkaar levert dit dus 1,43 EUR (minus kosten). Doordat u een verplichting heeft om aandelen ING op 11 EUR bij te moeten kopen, houdt uw bank daarvoor geld aan, in de vorm van margin. Daar moet u dus rekening mee houden. Ik ben van mening dat u gewoon de totale verplichting opzij moet zetten om de aandelen te kunnen kopen. De margin reken ik verder niet door, mede omdat dit per bank erg verschilt.

Scenario’s

Wat zijn nu de verschillende scenario’s bij expiratie van de opties?

  1. De koers van ING blijft tussen de 11 EUR en 15 EUR. Dan hoeft u dus geen aandelen bij te kopen of te verkopen en heeft u de premie van 1,43 EUR verdiend. Als percentage van uw aankoopprijs van de aandelen van 11.30 EUR is dit dus ruim 10%;
  2. De koers van ING is lager dan 11 EUR. Dan moet u de aandelen bijkopen op 11 EUR. Maar met de totaal ontvangen premie is dat eigenlijk op 9,57 EUR. Daarmee wordt uw gemiddelde aankoopkoers van het totaal (9,57 EUR + 11,30 EUR / 2 =) 10,44 EUR. Een stuk lager dus dan de koers van dit moment;
  3. De koers van ING noteert boven de 15 EUR. U moet uw aandelen verkopen voor 15 EUR. U had gekocht op 13,30 en heeft 1,43 premie ontvangen. Uw totale winst is dus 1,70 EUR = 1,43 EUR = 3,13 EUR, ruim 23% op de aankoopkoers!

 

Conclusie

Wat ik al in het begin aangaf is dit een strategie voor de meer ervaren belegger. Maar het grote voordeel is dat u door van tevoren de opties te kiezen zelf uw winst- en verliesniveaus vaststelt. En u hoeft hier helemaal niet veel mee bezig te zijn, dit in tegenstelling wat mensen vaak denken als er gepraat wordt over het beleggen met opties!

Ik denk dat deze strategie voor heel veel beleggers interessant is en door iedere belegger per aandeel en per opties zelf ingevuld kan worden. Dit kan u alleen doen, maar u weet, en doet het gelukkig ook, dat u ook voor deze strategieën altijd bij ons terecht kan!

Kaspar Huijsman

Kaspar Huijsman, directeur van Alex Spanje & Portugal, schrijft regelmatig artikelen over beleggen. Hij behandelt elke keer een ander thema. Heeft u naar aanleiding van deze artikelen nog vragen of u wilt zelf een onderwerp aandragen dan kunt u contact met hem opnemen via mail: kaspar.huijsman@alexspanje.com of telefonisch: +34 952 924 011

Dit vind je misschien ook leuk