Nieuw magazine over Spanje nu in de winkel

door admin
Nieuw magazine over Spanje nu in de winkel

Om alle Nederlanders en Vlamingen met een hart voor Spanje wegwijs te maken in de eindeloze mogelijkheden die het land biedt, is er een nieuw blad op de markt. Por Favor laat het mooiste van Spanje zien en werkt daartoe samen met journalisten die op verschillende plekken in Spanje wonen en dus alle bijzonderheden en geheimen van hun regio kennen.

Eerste nummer

In dit eerste nummer is er onder meer aandacht voor een nog relatief onontdekte regio. De naam van de regio lijkt te hinten naar de reden waarom het gebied nog niet echt ontdekt is: Extrema en Dura. Extreem en hard. Echter dit is een regelrecht misverstand, zo weet Pieter Jan van der Linden die al jarenlang woont in het gebied dat aanschurkt tegen Andalusië in het zuiden en Portugal in het westen. Er liggen tal van getuigenissen van een lange en rijke geschiedenis. Denk aan de stad Merida, die het Rome van Spanje wordt genoemd. Werelderfgoedstad Cáceres en diverse kleinere stadjes en dorpen die een bezoek zeker waard zijn. Pieter Jan dompelde zich onder in dit lustoord voor alle zintuigen.

Valencia

Valencia is een stad die al meer meegaat in de vaart der volkeren. Vaak aangeduid als een relatief onontdekte kruising tussen het hippe en bruisende Barcelona en het meer gemoedelijke en nog echt Andalusisch Spaanse Málaga. Zon, paella en sinaasappels zijn de bekendste iconen van Valencia, maar er is meer. Fleur van de Put verliet het gangbare pad en dook wat dieper in de geschiedenis van deze vooruitstrevende stad met zijn eeuwenoude tradities.

Costa de la Luz

Weer terug in het zuiden ligt in Andalusië de Costa de la Luz. De kust van het licht. Je vindt deze aan de Atlantische Oceaan tussen het surfmekka Tarifa en de oude stad Cádiz. In tegenstelling tot de volgeplempte Costa del Sol die er praktisch om de hoek ligt, gaat het hier om een zeer ongerepte streek waar je in het echte Spaanse leven stapt. Pauline Blom verhaalt over de eindeloze stranden die als decor stokoude Moorse bergdorpen hebben.

Feesten in Málaga

Eveneens in Andalusië ligt de stad Málaga in de gelijknamige provincie. Else Beekman dook in de feestkalender van de Andalusiërs en zette de belangrijkste en bijzonderste feesten op een rijtje. Zo kan iedereen die Zuid-Spanje deze zomer bezoekt gezellig meefeesten. Af en toe lijkt het er namelijk alsof dorpjes en steden hier hun feestelijkheden vooral uit de kast trekken om toeristen te behagen. Niets is echter minder waar. Malagueños zijn zelf namelijk grote feestvarkens. Of het nu de naamdag van de beschermheilige is, de dag waarop van oudsher de mispels worden geoogst, of de dag waarop de druiven en masse worden geplet: redenen te over voor een gezellig feestje.

Culinair

Bij een magazine over Spanje ontkom je natuurlijk niet aan de culinaire kant van het land. Al is de Spaanse keuken minder beroemd en verfijnd dan de Italiaanse, we kennen allemaal tapas en het Mediterraans genieten dat je daarmee associeert. Het leven van de Spanjaarden draait om de maaltijden, die – zeker in het weekend – het liefst genuttigd worden met de hele familie of een zo groot mogelijke groep mensen. Haast en eten gaan in Spanje niet samen. Manuel Castro Cabezas schreef een boek vol recepten die de geheimen van de mediterrane leefstijl ontsluiten. Chefkok José Pizarro laat in zijn boek Basque zien hoe je thuis de lekkerste Baskische gerechten kunt bereiden.

Barcelona met kids

In Barcelona is iedere Spanje-liefhebber waarschijnlijk wel geweest. De stad van Gaudí met een ideaal klimaat en een al even zo ideale ligging aan zee trekt al decennialang toeristen van overal vandaan. Voor dit nummer van Por Favor ging Ewout Kieckens met zijn dochtertje een dag op pad in de stad van Johan Cruijff en geeft tal van tips voor ouders die deze Catalaanse hoofdstad ook met hun kids willen ontdekken. Kijk met andere ogen naar de maffe ontwerpen van Gaudí, de geinige tekeningen van graffiti-kunstenaars, bezoek een pretpark of een dierentuin.

Waar verkrijgbaar?

Het magazine is sinds 9 mei op 2600 verkooppunten verkrijgbaar in Nederland en Vlaanderen, waaronder Bruna, Ako, Primera, read Shop, Blz/Libris en in België onder meer bij Stanaard boekhandel, FNAC, Albert Heijn, Carrefour, Presshop/Relay (ook op luchthavens), GB en Makro. Daarnaast is het blad te koop op plekken aar de Spanje-liefhebber komt, zoals taalinstituten en restaurants. Het is eveneens mogelijk een abonnement te nemen. Bladen kunnen worden verstuurd binnen Nederland, België en naar Spanje.

Het tweede nummer van het blad verschijnt 14 september. Daarna ligt een nieuwe Por Favor in de winkels op: 14 december 2017, 15 maart 2018, 14 juni 2018, 13 september 2018 en 13 december 2018. Meer informatie via Uitgeverij Edicola

Dit vind je misschien ook leuk