Spanje in de ban van een griepepidemie

door admin
Spanje in de ban van een griepepidemie

Men spreekt van een epidemie als het aantal gevallen van griep gedurende een bepaalde periode aanzienlijk hoger is dan de rest van het jaar. Dit verschilt dus per regio in een groot land als Spanje. Inmiddels spreekt men in de volgende regio’s van een griepepidemie: Asturië met 735,7 gevallen op elke 100.000 inwoners, gevolgd door Castilla y León (272,5), Catalonië (248,5), Cantabrië (245,6), Aragón (243,1), Baskenland (224,5) en Andalusië (188). 

Het gaat al voor de derde week op rij om meer gevallen van griep dan is vastgesteld als normaal voor het seizoen 2017/2018. Nog onder het landelijk gemiddelde zitten Valencia met 200,1 gevallen op elke 100.000 inwoners,  Castilla-La Mancha (183,3), Madrid (192,6), Navarra (150,9), La Rioja (114,6), Canarische Eilanden (88,3), Balearen (81,1) en Ceuta (16,2).

Andalusië

In de laatste week van december 2017 kende Andalusië 188 gevallen per 100.000 inwoners. Dit is meer dan de 181 gevallen in de tweede week van januari vorig jaar. Dit aantal zal naar verwachting van experts stijgen. Men verwacht de nationale piek van de epidemie in de derde en vierde week van januari.

Catalonië

Ook in Catalonië is sprake van een epidemie. Het regionale ministerie van Gezondheidszorg zegt dat de epidemie in deze regio nog niet op het hoogtepunt is. Er is  de noordoost-Spaanse regio een groot tekort aan medisch personeel als gevolg van de bezuinigingen van de afgelopen jaren. Binnen een week tijd is het aantal griepgevallen gestegen van 98,6 naar 248 op elke 100.000 inwoners. Onder kinderen is de epidemie nog ernstiger. Het gaat om 905,6 gevallen per 100.000 inwoners.

Niet te snel naar de ‘urgencias’

De afdelingen spoedeisende hulp van zowel ziekenhuizen als gezondheidscentra zitten overvol wachtenden. Wat niet helpt is dat de griepprik van dit jaar in Spanje net niet dit specifieke type virus dekt. Artsen benadrukken via diverse Spaanse media mensen vooral niet en masse naar de ‘urgencias’ te gaan. Dat is alleen nodig bij complicaties of bij mensen die tot de risicogroepen behoren zoals ouderen, kleine kinderen, chronisch zieken of mensen met een al zwak gestel als gevolg van andere aandoeningen.

Extra medisch personeel

Diverse regio’s huren extra gezondheidspersoneel in om aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen. Zo zijn er in Andalusië 438 artsen, verplegers en ander medisch personeel tijdelijk aangenomen om de bestaande staf te ondersteunen. Volgens gezondheidsexperts moeten de symptomen van de griep normaal gesproken in ongeveer een week tijd verminderen.

48 doden door griep

Tot 8 januari bezweken 48 personen aan de gevolgen van griep. Hiervan was de meerderheid (75%) ouder dan 65 jaar, 23% was tussen 45 en 65 jaar en één overleden persoon was tussen de 15 en 44 jaar oud. Allen behoorden tot een risicogroep en 67% was niet gevaccineerd.

Wat zijn de symptomen van griep?

Griepsymptomen komen doorgaans erg snel opzetten, zoals plotselinge koorts (temperatuur van 38 graden Celcius of hoger), spierpijn of ander fysiek onbehagen en een algemeen gammel gevoel, je uitgeput en moe voelen, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, gebrek aan eetlust, niezen, diarree en buikpijn, duizeligheid, rillingen. Voor kinderen gelden dezelfde symptomen al kunnen zij ook oorpijn krijgen.  

Wat moet je doen om je beter te voelen?

Neem veel rust en probeer extra te slapen. Zorg dat je warm blijft. Neem paracetamol om je temperatuur te verlagen en om pijn te verzachten. Drink heel veel water om uitdroging te voorkomen.

Wanneer moet je naar de dokter?

Als je bovengenoemde klachten hebt die lang aanhouden en je 65 jaar of ouder bent. Wanneer je zwanger bent. Als je chronisch ziek bent en lijdt aan bijvoorbeeld diabetes, hartkwalen, longziekten, nierziekten of een neurologische ziekte. Ook wanneer je immuunsysteem is verzwakt omdat je bijvoorbeeld chemotherapie ondergaat. Als je pijn op je borst krijgt, kortademig raakt of moeilijkheden krijgt met ademhalen. Dat kan wijzen op een longontsteking. Ook als je na een lichte verbetering plotseling opnieuw koorts krijgt. Als de symptomen na een week niet zijn verbeterd of slechter worden.

Griep voorkomen?

Je kunt het risico om besmet te worden met het griepvirus verkleinen door de volgende maatregelen van Gezondheidsnet.nl.

  • Zorg dat je in goede conditie bent.
  • Beweeg en zoek de buitenlucht op.
  • Houd je hand of zakdoek voor je mond als je niest of hoest.
  • Was regelmatig je handen met water en zeep.
  • Raak zo min mogelijk je mond, neus of ogen aan.
  • Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze éénmalig. Gooi ze daarna in de vuilnisbak.
  • Hoest en nies in de elleboog.
  • Maak voorwerpen, zoals deurklinken, afstandsbedieningen en toetsenborden regelmatig schoon.
  • Ventileer woon- en slaapruimten.
  • Wrijf je handen regelmatig in met handalcohol.

Dit vind je misschien ook leuk