Spanje pakt suiker- en vetconsumptie aan

door admin
Spanje pakt suiker- en vetconsumptie aan

Het gaat om producenten, distributiebedrijven, bedrijfsrestaurants en cateraars die samen met het Spaanse Ministerie van Gezondheidszorg tussen nu en 2020 hun doel willen bereiken. Het akkoord heeft tot doel dat alle bedrijven en instanties die het hebben ondertekend hun handen ineenslaan om de consumptie van suiker, vet en zout, met name door kinderen, in de meest geconsumeerde voedingsmiddelen die worden verkocht in Spanje te verminderen. Dit doel ligt in de lijn van de herhaaldelijk geuite wens van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) om de opname van suiker, vet en zout in bewerkt voedsel drastisch te verminderen.

In Spanje is 23 procent van de kinderen tussen 6 en 9 jaar te zwaar en 18% is obese. Bovendien eet 53% van de kinderen in Spanje dagelijks meer suiker dan volgens de WHO gezond voor ze is.

Met als titel ‘Plan para mejora de la composición de los alimentos y bebidas’ (Plan voor de verbetering van de samenstelling van voedingsmiddelen en dranken’, beloven de deelnemers de toegevoegde suikers in frisdranken, vruchtensappen, melkproducten en sauzen met 10% te verminderen voor 2020. De hoeveelheden in mayonaise moeten zelfs met 18% omlaag.

Bollería

In de industriële bakproducten, die in Spanje met ‘bollería’ worden aangeduid (croissantjes, donuts, empanadas, napolitanas etc.), ijs en koekjes zal het suiker- en vetgehalte met gemiddeld 5% worden gereduceerd. Voor kant-en-klaar-maaltijden, worstproducten en vleeswaren geldt een vermindering van 10% vetten. Bewerkte voedingsmiddelen zullen 16% minder zout gaan bevatten en sauzen 5%.

Supermarkten

Ook winkels hebben enkele beloften ondertekend om zich te voegen bij het initiatief tot het verminderen van de zout- en vetconsumptie. Suikersakjes die worden gebruikt in bars en restaurants zullen 50% minder suiker bevatten en zoutzakjes 33%. Zoutvaatjes krijgen kleinere strooigaten en producten met halfvolle en magere melk zullen extra worden gepromoot.

Snoep- en drinkautomaten

Snoep- en drinkautomaten zullen het aantal producten met suiker en vet met 50% verminderen en zijn verplicht om de gezondere alternatieven meer te promoten.

Cateraars

Cateraars voor scholen, ziekenhuizen, bedrijven en woongroepen met eetzalen zijn ook in het nieuwe plan van het ministerie van Volksgezondheid opgenomen. Zij beloven meer evenwichtige menu’s aan te gaan bieden met een gezondere samenstelling. Daartoe zullen ze meer gerechten ‘a la plancha’ (van de bakplaat) of uit de oven gaan produceren die minder suiker, vet en zout en meer groenten, peulvruchten en fruit bevatten. Met betrekking tot dit laatste punt ligt er een flinke taak bij de publieke Spaanse scholen waar veel kinderen dagelijks een warme maaltijd ontvangen.

Lees ook: Een gemiddeld Spaans kind eet ruim 18 kilo suiker teveel op jaarbasis

Dit vind je misschien ook leuk