Spanje Europees leider op gebied van milieu-overtredingen

door admin
Spanje Europees leider op gebied van milieu-overtredingen

Spanje is het land met de meeste overtredingen in dit opzicht sinds 2015. Vorig jaar waren het er 30. Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen was het niveau van luchtverontreiniging in Madrid in 2017 zelfs nog hoger dan het voorgaande jaar. Het gaat vooral om de zeer schadelijke stikstofdioxide en luchtdeeltjes van minder dan 10 micrometer, bekend als PM10. In dit opzicht heeft de stad voor het achtste opeenvolgende jaar gefaald en de maximale niveaus die zowel de Europese Unie (EU) als de Wereldgezondheidsorganisatie toestaan overschrijden. Daarom kan Spanje nu rekenen op sancties.

Negen landen voldoen niet

De milieuministers van Spanje, Duitsland, Frankrijk, Italië, Tsjechië, Hongarije, Roemenië, Slowakije en Engeland werden vorige week opgeroepen door de Europese Commissie voor een top over de luchtkwaliteit om voor de laatste keer te worden beoordeeld voordat de commissie naar het Europese Hof van Justitie gaat waar besloten moet worden of de overtredingen bestraft moeten worden met sancties.

Voortijdig overlijden

Het Europese gemiddelde van overtredingen is 11 per land. Hier zit Spanje dus flink boven. ‘De ernst en de urgentie van luchtverontreiniging en het gebrek aan bevredigende vooruitgang die met betrekking tot deze negen lidstaten is waargenomen, vereisen effectieve en tijdige reacties’, zei de EC in de verklaring na de vergadering. De EC schat dat in de 28 lidstaten 400.000 mensen voortijdig zijn gestorven als gevolg van dit probleem en dat miljoenen mensen lijden aan luchtweg- en hart- en vaatziekten veroorzaakt of verergerd door slechte luchtkwaliteit.

Madrid nam maatregelen

Alleen het linkse gemeentebestuur van Madrid nam maatregelen om het verkeer en de toegestane maximumsnelheid in het centrum te beperken. Maatregelen die door de PP-regering flink werden bekritiseerd ondanks dat er meetbare resultaten werden behaald vorig jaar.  Er staan ook geen specifieke acties op het gebied van luchtkwaliteit in het laatste nationale luchtkwaliteitsplan voor de komende twee jaar dat door het ministerie van Milieu werd goedgekeurd.

‘Spanje op alle indicatoren slechter geworden’

Voor Spanje en de regering van Mariano Rajoy is het geen onbekende situatie om op het punt te staan naar het Hof van Justitie te worden gestuurd rond milieukwesties. Spanje heeft de trieste eer het land te zijn met het grootste aantal milieuovertredingen in de Europese Unie. En dat al sinds 2015. De conclusie van het laatste verslag over de toepassing van Europese regelgeving in deze materie luidt dat Spanje ‘op alle indicatoren slechter geworden is’.

Dit vind je misschien ook leuk