Één dode en vier nieuwe besmettingen door hersenvliesontsteking in Spanje

door admin
Één dode en vier nieuwe besmettingen door hersenvliesontsteking in Spanje

Het gaat om een 5-jarige jongen en twee vrouwen van 76 en 81 jaar. Dat werd bevestigd door het Ministerie van Gezondheid van de regio Madrid. De overleden 20-jarige en het jongetje dat nu in het ziekenhuis ligt komen allebei uit de stad Torrejón de Ardoz. Volgens de autoriteiten is er echter geen relatie tussen de twee besmettingen omdat het om twee verschillende typen van de bacterie gaat. Tot nu toe is nog niet bekend door welk type bacterie de twee vrouwen zijn besmet.

Het ministerie heeft bevestigd dat alle personen die in aanraking zijn geweest met het kind en de overleden jonge man gevaccineerd zullen worden. Daarnaast krijgen zij een antibioticakuur toegediend. Deze zijn inmiddels al uitgedeeld.

Afgelopen januari overleed een 3-jarig jongetje aan dezelfde ziekte in Archidona in de provincie Málaga. Vorige week kwam daar de dood door vermoedelijk eveneens meningitis bij van een 9-jarige jongen bij op Gran Canaria.

Volgens de gezondheidsautoriteiten in Madrid is de situatie rond de besmettingen met meningitis stabiel in de regio. Hetis bovendien normaal in deze tijd van het jaar, aan het einde van de winter dat de meeste gevallen voorkomen.

Is hersenvliesontsteking besmettelijk?

De virale variant van meningitis is besmettelijk en heeft een incubatietijd tot 3 weken. De bacteriële variant van hersenvliesontsteking is minder besmettelijk, maar kan dat wel zijn.Niet iedereen die besmet is met de bacterie krijg meningitis. Het hangt af van je gevoeligheid ervoor. De incubatietijd van bacteriële hersenvliesontsteking ligt tussen de twee en tien dagen.

De symptomen van menigitis

zijn plotselinge hoge koorts, stijve nek en hoofdpijn of overgeven. Ook spierslapte komt voor bij ernstige gevallen.

Dit vind je misschien ook leuk