Spanje zet stap om euthanasie te decriminaliseren

door admin
Spanje zet stap om euthanasie te decriminaliseren

Het wetsvoorstel dat in juli 2017 door het Catalaanse parlement werd ingediend, kreeg begin deze maand in Madrid een absolute meerderheidssteun. De wetswijziging zal gevolgen hebben voor zowel terminale patiënten als patiënten die aan fysieke of psychologische pijn lijden door een ongeneeslijke ziekte. Hiermee is een eerste stap gezet om euthanasie en hulp bij zelfdoding in Spanje niet langer strafbaar te stellen. De parlementaire vertegenwoordigers waren zeer tevreden over de uitkomsten over het feit dat het wetsvoorstel door een meerderheid werd gesteund. Op grond van artikel 81 van de Grondwet moeten namelijk wijzigingen van organieke wetten met een meerderheid worden goedgekeurd.

Gevangenisstraf

Op grond van artikel 143, lid 4 van het Wetboek van Strafrecht kunnen momenteel voor het aanzetten tot of meewerken aan een zelfmoord gevangenisstraffen van maximaal 10 jaar worden opgelegd. In geval van actieve euthanasie is de maximaal op te leggen gevangenisstraf 5 jaar. Het doel van de wetswijziging is om patiënten het recht te geven om een einde maken aan hun eigen leven en sancties uit te sluiten voor degenen die hen daarbij helpen.

Onthouding van Ciudadanos en verwerping van PP en UPN

180 parlementsleden van de PSOE, Unidos Podemos, ERC, PDCat, PNV en andere minderheidsfracties hebben hun steun voor het voorstel aangekondigd. Cuidadanos onthoudt zich van stemming en de PP en UPN verwerpen het wetsvoorstel. Toch is 60% van de PP-kiezers voorstander van de nieuwe wetswijziging. Dit is wel iets minder dan de rest van Spanje, namelijk 78 % van de bevolking vindt het geen taboe meer om over de eigen dood te beslissen.

Andere landen in de wereld

Vanaf 1994 werd na een referendum in de Amerikaanse staat Oregon euthanasie onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Sindsdien wordt euthanasie in steeds meer landen toegestaan. In 2001 was Zwitserland het eerste land in Europa dat regels opstelde over euthanasie. Euthanasie is toegestaan in landen als Nederland, België, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en de meeste Amerikaanse staten.

Dit vind je misschien ook leuk