Ruim tweederde van de 35-jarige Spaanse vrouwen is kinderloos

door admin
Ruim tweederde van de 35-jarige Spaanse vrouwen is kinderloos

De Spaanse vruchtbaarheidsvereniging SEF waarschuwt: 70% van de 35-jarige Spaanse vrouwen in het land is kinderloos. Dat is duidelijk terug te zien in het toenemende aantal IVF- en vruchtbaarheidsbehandelingen.

Vanaf 35-jarige leeftijd neemt de kans op een risicozwangerschap toe. Dat betekent dat zowel het leven van de moeder als dat van het kind gevaar loopt. Toch beseffen veel vrouwen én hun partners niet hoe belangrijk het is om vóór de leeftijd van 35 jaar kinderen te krijgen. Volgens SEF komt dat deels doordat regeringsleiders die meestal zelf geen kinderen hebben, hier niets aan doen.  

Binnen korte tijd hebben zich grote veranderingen voorgedaan wat betreft de leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen. Veel vrouwen denken dat ze kinderen kunnen krijgen zolang ze nog menstrueren. Dat is echter niet het geval. Vrouwen kunnen weliswaar nog tot hun zestigste zwanger raken, maar dat is niet gezond en late zwangerschappen brengen complicaties met zich mee. Hoe eerder men een kind krijgt, hoe beter.

De huidige mogelijkheden van IVF behandelingen waren vijftien jaar geleden nog ondenkbaar. In 2015 werden er in Spanje 36.318 baby’s geboren dank zij medisch geassisteerde voortplantingstechnieken. Dat is een toename van 9% ten opzichte van 2014. De gemiddelde leeftijd van de vrouwen die deze behandeling ondergingen is 37 jaar. 47% van de IVF behandelingen waarbij eigen eicellen werd gebruikt, werd toegepast op vrouwen tussen de 35 en de 39 jaar. 67% van de IVF behandelingen met donoreicellen vond plaats bij vrouwen die ouder dan 40 jaar waren.

De regio’s waar dit type behandeling het meest wordt uitgevoerd zijn Catalonië, Madrid, Valencia en Andalusië. Daarnaast reizen veel Italiaanse en Franse vrouwen naar Spanje om zo’n behandeling te ondergaan als gevolg van de strikte wetgeving in hun land.

Spanje is hierdoor het Europese land waar de meeste IVF behandelingen worden uitgevoerd. En dat, terwijl het een van de landen is, waar de fertiliteit het laagst is. Volgens experts moet Spanje de vruchtbaarheidsmethodes verbeteren door middel van deugdelijk onderzoek. Verschillende IVF-technieken zullen toenemen doordat bepaalde processen versimpeld zijn. Hierdoor worden dergelijke behandelingen ook goedkoper. Bovendien zal het risico op meerlingzwangerschappen verminderen. Meerlingzwangerschappen komen gelukkig steeds minder voor. Toch moeten ze nog veel minder voorkomen, aangezien ze een groot risico vormen voor zowel moeder als kind.

Niet alleen echtparen met vruchtbaarheidsproblemen zoeken hun heil bij IVF-behandelingen, maar ook echtparen die bepaalde genetische ziekten willen voorkomen, lesbische of homofiele paren met een kinderwens of personen die een kind willen voor ze chemotherapie moeten ondergaan.

Al deze redenen plus het feit dat mensen steeds later aan kinderen beginnen zullen ervoor zorgen dat er in de toekomst steeds vaker een beroep gedaan zal moeten worden op de reproductieve geneeskunde. Ook bij mannen kan de vruchtbaarheid verminderen met de jaren. Zij moeten daarom gewezen worden op de mogelijkheden die er zijn om hun sperma te bewaren.

Dit vind je misschien ook leuk