Suiker, vet en zout met 10 procent omlaag in Spaanse levensmiddelen

door admin
Suiker, vet en zout met 10 procent omlaag in Spaanse levensmiddelen

Het gaat om bijna 400 bedrijven in de levensmiddelensector die hebben toegezegd toegevoegde suikers, verzadigde vetten en zout te reduceren in de producten die zij leveren. Gemiddeld zal die vermindering 10 procent moeten zijn, hoewel er per product grote verschillen kunnen bestaan.

Het doel is de gezondheid van de Spaanse consumenten te verbeteren en bovenal het aantal gevallen van obesitas en overgewicht onder hen te verminderen. Spanje is het land met de meeste obese mensen binnen Europa. 54% van de volwassenen hebben overgewicht en 17% lijdt aan obesitas. Onder de kinderen gaat het om 40% met overgewicht en 18% die lijdt aan obesitas, zo blijkt uit gegevens van het ministerie van Zorg, Consumptie en Sociaal Welzijn. 

Onder de bedrijven die zich bij het initiatief hebben aangesloten zijn producenten die hartige snacks, frisdranken, banket en ‘bollería’ (donuts, puddingbroodjes etc.), ontbijtgranen, vleeswaren, koekjes, ijs, fruitsappen, voorverpakte broodjes, kant-en-klaar-maaltijden, zuivelproducten en sauzen produceren.  

Zout

Een te grote inname aan zout wordt gerelateerd aan problemen als het hebben van een te hoge bloeddruk, maar ook met overgewicht. Het gehalte aan zout in chips zal met 14% omlaag gaan, met 16% in vleeswaren en 5% in sauzen zoals tomatensaus en ketchup. 

Suiker

De industrieel toegevoegde suikers vormen de grootste oorzaak voor het hoge gehalte aan overgewicht in de samenleving. In veel producten wordt suiker alleen toegevoegd om deze zoeter van smaak te maken, maar ook om deze te conserveren, zoals het geval is bij gekookte ham, mayonaise etc. Wat de toegevoegde suikers betreft wordt voorgesteld dit te reduceren met 5% in bollería, 10% in fruitsappen en frisdranken. 

Verzadigde vetten

De inname van verzadigde vetten is gerelateerd aan overgewicht en problemen met hart en vaten. Men is overeengekomen deze vetten met 10% te verminderen in hartige snacks en kant-en-klaar-maaltijden en met 5% in koekjes, bollería en vleeswaren. 

Volgens de minister María Luisa Carcedo vormen ‘ongezonde dieten de oorzaak voor meer doden en ziekten wereldwijd dan de consumptie van alcohol, tabak en drugs’. 

Dit vind je misschien ook leuk