Tot drie jaar wachttijd voor borstreconstructie na borstkanker in Catalonië

door admin
Tot drie jaar wachttijd voor borstreconstructie na borstkanker in Catalonië

Dit schrijft de Catalaanse krant El Periódico. Tussen 20% en 25% van de 5.000 Catalaanse vrouwen die jaarlijks de diagnose borstkanker horen moet een mastectomie ofwel borstamputatie ondergaan. Op psychisch niveau lijden vrouwen extra vanwege dit fysieke component aan de ziekte. Hun borsten vormen een belangrijke emotionele factor en spelen een grote rol in de vrouwelijke esthetiek. Daarom is het volgens artsen problematisch dat er wachttijden zijn tot drie jaar voor een borstreconstructie. 

Op 31 maart ging het om 389 vrouwen die borstkanker hebben gehad, die op een dergelijke ingreep wachtten. Die datum is de laatste waarvan er gegevens zijn bij het regionale ministerie van Gezondheid.

Volgens de Societat Catalana de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica (SCCPRE) zijn er in het publieke systeem in de regio 65 plastisch chirurgen actief. Volgens het Catalaanse ministerie gaat het om 77 artsen. Dat betekent dat er 0,09 specialist is op elke 10.000 inwoners. Dat is het laagste cijfer in heel Spanje. ‘Er zouden miniaal twee plastisch chirurgen moeten werken op elke eenheid waar borstkanker wordt behandeld en drie wanneer de borstreconstructies complex zijn’, zegt Anna López, president van SCCPRE. De meeste plastisch chirurgen zijn te vinden in Barcelona en Girona. De provincie Lleida telt er slechts twee voor 430.000 inwoners en Tarragona heeft er 4 op 796.000 inwoners.

Het regionale ministerie verstrekt geen cijfers over de wachtlijsten van ziekenhuizen, maar sommige bronnen bevestigen in El Periódico dat de wachttijd in Hospital de Bellvitge kan oplopen tot drie jaar en in Hospital de Sant Pau in Barcelona (pionier op dit gebied) geldt een wachttijd van anderhalf jaar. 

Volgens SCCPRE zijn er voor complexe borstreconstructie-operaties minstens drie specialisten nodig. De meeste ziekenhuizen hebben er één of maximaal twee. Plastisch chirurgen in heel Spanje klagen al jaren over de lange wachttijden in geval van borstreconstructies om deze reden. 

SCCPRE zegt dat het ministerie niet reageert. De minister Alba Vergés beloofde twee maanden geleden wel de wachttijd voor dit type operaties te verminderen tot 180 dagen maar zei daar niet bij hoe ze dit zou willen bereiken. Volgens SCCPRE is dit ‘onmogelijk’ als het aantal specialisten niet wordt uitgebreid. Het ministerie gaat dit niet doen, want ontkent dat er sprake is van een tekort aan professionals.

Het verschil wat betreft wachtlijsten voor specifieke ingrepen is groot tussen de verschillende Spaanse regio’s. Elke regio krijgt een budget van de centrale regering waarmee regionale overheden zelf hun gezondheidszorg inrichten. Zo heeft Madrid het bij wet geregeld dat een mastectomie binnen acht maanden tijd plaats moet vinden.

Dit vind je misschien ook leuk